Ny undersøgelse: Færre rygere, men flere overvægtige i Region Midtjylland

Der bliver røget og drukket mindre i Region Midtjylland, men det går den forkerte vej med den mentale sundhed, og så er andelen af svært overvægtige steget voldsomt.

Næsten tre ud af fire vil gerne holde op med at ryge, mens næsten hver fjerde med et højt alkoholforbrug gerne vil drikke mindre. (Arkivfoto)
Næsten tre ud af fire vil gerne holde op med at ryge, mens næsten hver fjerde med et højt alkoholforbrug gerne vil drikke mindre. (Arkivfoto)
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Hvert fjerde år laver Region Midtjylland landets største folkesundhedsundersøgelse, og i dag er den nyeste udgave blevet offentliggjort.

"Hvordan har du det?" hedder undersøgelsen, som i 2021 er blevet besvaret af knap 34.000 personer fra regionens 19 kommuner.

- Tak til alle, der har bidraget med svar om, hvordan I har det. Politisk har vi i Regionsrådet stort fokus på at mindske uligheden i sundhed. Sundhedsprofilen er et rigtigt godt udgangspunkt for, hvordan vi sammen med kommunerne, foreningslivet og sundhedsprofessionelle bedre kan hjælpe borgerne med de udfordringer, de oplever i livet, siger regionsrådsformand Anders Kühnau i en pressemeddelelse.

Hele undersøgelsen kan ses på Region Midtjyllands hjemmeside.

Mindre røg og alkohol

I undersøgelsen er der både godt og knapt så godt nyt om midtjydernes sundhed.

På den positive front går det den rigtige vej med rygningen. Siden undersøgelsen i 2017 og frem til 2021 er andelen af dagligrygere faldet fra 16 procent til 13 procent. Samtidig er der et mindre fald fra 16 procent til 15 procent i andelen, der drikker mere end 10 genstande om ugen.

- Det er bestemt gode nyheder, at antallet af dagligrygere er faldet. Det er særligt de unge mellem 16 og 24 år, der har rykket sig fra 14 procent i 2017 og til 9 procent i 2021. Det er enormt positivt, fordi vi ved, at jo tidligere man begynder at ryge, jo større vil afhængigheden af tobak sandsynligvis blive, fortæller seniorforsker Karina Friis fra forsknings- og konsulenthuset DEFACTUM, der er projektleder for undersøgelsen i Region Midtjylland.

Det går dog den gale vej på de fleste andre områder - især inden for svær overvægt, kost og mental sundhed.

Mere end hver anden er nu overvægtig

Da midtjyderne i 2021 deltog i undersøgelsen var hverdagen præget af en række restriktioner og tiltag i forbindelse med corona-pandemien. Det har også påvirket mange midtjyder psykisk.

- Mange flere har følt sig mere isolerede end normalt, og generelt viser undersøgelsen, at den mentale sundhed har fået et knæk, siger Karina Friis.

Fra 2017 til 2021 er andelen af ensomme steget fra 8 til 14 procent, og andelen med symptomer på depression er steget fra 6 til 8 procent. Der er samtidig markant flere, der er stressede og generet af angst og anspændthed.

Også fysikken hos midtjyderne skranter. I dag er mere end hver anden midtjyde overvægtig.

- Andelen med svær overvægt stiger. Samtidig ser vi flere med et usundt kostmønster og færre, der dyrker idræt og motion, forklarer Karina Friis.