Ny liste kæmper: Har psykiatrien som hjertebarn

Efter blot få måneder i regionsrådet har Psykiatri-listen med Mikkel Rasmussen i spidsen allerede sat aftryk på politikken.

Psykiatri-listen er regionsrådets nye dreng i klassen. Ved valget i november stemte mere end 20.000 vælgere på listen, der kom ind med et enkelt mandat. 

Mikkel Rasmussen fik mandatet, og nu har han været i regionsrådet i tre måneder. Kalderen har været godt fyldt, og partiet har allerede sat aftryk på politikken.

- Det har været rigtigt spændende og udfordrende, fordi man samtidig har et arbejde ved siden af. Jeg har den fordel, at jeg har noget viden. Jeg kender mange af hospitalerne, og jeg ved, hvor problemerne ligger henne. Jeg ser det til daglig, når jeg er på vagt, siger Mikkel Rasmussen.

Til daglig arbejder Mikkel Rasmussen som overlæge på psykiatrisk afdeling i Riiskov.

Flere penge til psykiatriområdet

Under valgkampen i november var psykiatrien den helt varme kartoffel. 

Allerede under konstitueringen blev området tilført 15 millioner kroner ekstra. Det forøgede det samlede budget med i alt 25 millioner.

- I valgkampen havde alle snakket om, at der skulle penge til psykiatrien, og det fik vi så forhandlet rundt om bordet. Det er ikke normalt, at man i en konstitueringsaftale sætter penge på bordet. Men Anders Kühnau var jo godt klar over, at der skulle penge på bordet, siger Mikkel Rasmussen.

En stor del af pengene går til at ansætte mere personale. Blandt andet her i Viborg, hvor de har fået en million ekstra til at ansætte medarbejdere på modtageafnittet.

- Vi er rigtig glade for at have den mulighed, fordi ellers skulle vi ud og finde pengene på anden vis ved at flytte nogle penge fra andre områder, siger Kirsten Gøtzsche-Larsen, der er ledende overlæge, Regionspsykiatrien Midt, Viborg

Et friskt pust

Som regionsrådsformand har Anders Kühnau (S) oplevet Psykiatri-listen som et friskt pust.

- De har været med til at skabe debat omkring psykiatrien, og det er måske en debat, der ikke har fyldt så meget, når vi ser tilbage i tiden, men som især inden for de seneste år er begyndt at fylde rigtigt meget, siger regionsrådsformanden.

Alligevel kommer han også med et opråb til Mikkel Rasmussen, for i regionsrådsarbejdet er det ikke nok kun at fokusere på psykiatrien.

- Sundhed er jo ikke bare psykiatri. Tingene hænger sammen. Det ved Mikkel også godt med sin lægefaglige baggrund, og det ved man i Psykiatri-listen. Men man skal ikke se psykiatrien som en ø. Man skal sørge for at udvikle det sammen med resten af vores sundhedsvæsen. Det har vi en fælles opgave i, siger Anders Kühnau.

Mikkel Rasmussen er klar på den opgave, men psykiatrien er stadig hans hjertebarn. 

- Jeg kommer ikke til at stoppe med det her, før vi her helt i mål. Det vil sige, at psykiatrien bliver ligestillet med somatiske sygdomme, altså fysiske sygdomme, på finansloven. Det er det, der er hovedmålet. Det er først der, vi virkelig kan gøre en forskel.

Mikkel Rasmussen fik over 3.500 personlige stemmer ved valget.

Også psykiatrien i Herning og Holstebro fik tilført ekstra midler til personale i budgettet for 2018.

Psykiatri-listen er ny dreng i klassen i regionsrådet, men har allerede sat aftryk på politikken.

Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Politik.