Nu kan du springe foran i køen hos lægevagten

​Et tryk på en knap, og så er du den næste i køen.

Jonas Ebert har arbejdet med projektet i flere år. Han tror ikke, at folk vil misbruge løsningen.
Jonas Ebert har arbejdet med projektet i flere år. Han tror ikke, at folk vil misbruge løsningen.
Foto: Kim Kvist, TV MIDTVEST

Tryk ni på telefonen og spring foran i køen. Det er fra i dag virkelighed hos Region Midtjyllands lægevagt.

I et forsøg vil regionen vise borgerne tillid og på den måde sikre, at dem, der har akut brug for lægehjælp også kan få det hurtigst muligt ved simpelthen at springe telefonkøen over.

- Hvis din tilstand er så alvorlig, at du finder det nødvendigt at komme igennem med det samme, kan du taste 9 for at komme forrest i køen, lyder det, når du ringer op.

Større tryghed

Læge og forsker Jonas Ebert har i to et halvt år arbejdet på projektet med akutknappen.

- Det handler om at gøre trygheden større, fortæller han.

Akutknappen gør, at patienterne selv skal vurdere, om de har behov for akut lægehjælp. Det mente borgerne på gågaden i Herning i dag er en god idé.

- Det er et positivt tiltag, hvis man har noget akut, men der er selvfølgelig den risiko, at det her kan blive udnyttet, siger Michael Winther Hansen.

Kan det misbruges?

Lægevagten i Region Midtjylland modtager årligt mere end 100.000 opkald. Et pilot forsøg med akutknappen i 2016 viste, at tre procent benyttede sig af den.

- Det fortæller mig, at de danske borgere har en selvjustits. Og man kan sige, danskerne har selv et ansvar for, at hvis de gerne vil have, at muligheden er permanent, så skal de også bruge den korrekt, fortæller Jonas Ebert.

De har en lignende ordning i Holland, hvor den har fået succes. De håber nu, at det kan blive det samme i Region Midtjylland.

- Jeg tror på, at borgerne godt kan forstå, at det her er noget, vi har sat i værk, for at give en endnu bedre service, siger formand for Nære Sundhedstilbud i Region Midtjylland, Jørgen Nørby.

Kan redde liv

Sundhedsstyrelsen har sagt god for projektet, der blandt andet er finansieret af trygfonden og er støttet af de praktiserende læger selv. Jonas Ebert tror på, at akutknappen kan redde liv. Især når der er travlt ved lægevagten.

- Der er nogle sygdomme, som kan forværres rigtigt meget i løbet af kort tid. Potentielt kan det gøre en forskel, siger han.

I første omgang kører forsøget de næste tre måneder frem. Også Region Hovedstaden forsøger sig med knappen. 

2:20