Mindst én smittet med corona efter Black Lives Matter demonstration

Flere end 15.000 gik på gaden for at markere opbakning til sortes rettigheder, mindst én er smittet.

Der er bekræftet mindst én smittet med coronavirus efter en demonstration for sortes rettigheder, hvor flere end 15.000 deltog søndag 7. juni.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde tirsdag aften.

- Det var en meget, meget stor demonstration, hvor 15.000 deltog, en del af dem stod tæt sammen, siger han.

Magnus Heunicke siger, at man ikke ved, om personen blev smittet under demonstrationen. Men det kan ikke udelukkes, lyder det.

Der er dermed også mulighed for, at personen er blevet smittet før demonstrationen og dermed har kunnet bringe smitten videre.

Myndighederne oplyser ikke andre informationer om den smittede deltager.

Opfrodres til corona-test

Der har været forskellige udmeldinger om, hvor gode folk var til at holde afstand under demonstrationen, der var blevet arrangeret af Black Lives Matter Denmark.

Magnus Heunicke opfordrer folk til at lade sig teste, hvis de har deltaget i demonstrationen og stået tæt på andre. Det gælder, uanset om man udviser symptomer eller ej.

De kan tilgå hjemmesiden coronaprover.dk.

Hvis man udviser symptomer, opfordrer sundhedsministeren folk til at kontakte egen læge telefonisk. Det er vigtigt, at man ikke møder op hos lægen.

Flere fagfolk har i forbindelse med demonstrationen advaret mod, at det kan accelerere spredningen af coronasmitten, når så mange mennesker samles - i hvert fald hvis der ikke bliver holdt afstand og overholdt regler om hygiejne.

Specielt fordi smitten på nuværende tidspunkt er under kontrol i Danmark.

Konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri kan ikke sige meget om den smittede.

- Det er meget vanskeligt også for den pågældende person at sige, hvor vedkommende har været. Derfor går vi med livrem og seler, fordi det er en stor menneskemængde, der har været tæt sammen i en længere periode, siger hun.

Flertal mener at forsamlingsforbud skal omfatte demonstrationer

I mange andre storbyer har der ligeledes været afholdt antiracistiske demonstrationer.

Demonstrationerne blev holdt som følge af den sorte amerikaner George Floyds død under en anholdelse i Minneapolis i USA for nogle uger siden.

Organisationen Black Lives Matter Denmark, der ikke er officielt tilknyttet den amerikanske, afholder torsdag en ny begivenhed.

Det finder sted ved Israels Plads i København klokken 17.

Demonstrationerne kan finde sted, fordi forsamlinger med et politisk øjemed ikke er omfattet af forsamlingsforbuddet på flere end 50 personer.

Der er også opblusset smitte i ældreplejen i Hjørring, ligesom flere ombord et fly fra Pakistan til Danmark er konstateret smittet.

- Det viser med al tydelighed, at epidemien stadig er i vores samfund. Det kan hurtigt gå galt, det er en meget smitsom sygdom, som selv ved en enkelt smittet kan sprede sig på tværs af vores samfund, siger Magnus Heunicke.

Forud for dagens udmelding har målingsinstituttet Voxmeter foretaget en måling for Ritzau. Den viser, at 63 procent af de adspurgte er enig eller meget enig i, at forsamlingsforbuddet bør omfatte demonstrationer.

1073 har svaret i perioden 11. juni til 15. juni.


Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Sundhed.