Michael er blevet indlagt 14 gange på halvandet år

Mange patienter bliver indlagt igen og igen på de psykiatriske afdelinger. Det gælder for eksempel Michael Knuhtsen, der alene i år har været indlagt hele syv gange.

- Jeg har haft 14 indlæggelser her på psykiatrisk afdeling i Viborg på halvandet år. 

Han prøver ikke at imponere nogen med det høje tal. Tværtimod ville Michael Knuhtsen fra Viborg ønske, at det var anderledes.

quoteVi oplever mere og mere, at de får en hurtig indlæggelse på to-tre dage, og så er de ude igen.

Orla Annexgård, Formand, SIND, Viborg

- Dem der er stille og rolige får ikke så meget opmærksomhed. Når man ikke siger så meget, så er det også nogle gange der, at så bliver du sådan set udskrevet, siger han. 

Den 30-årige viborgenser lider af skizofreni. Og han føler, at det er svært at komme videre, når han hele tiden ryger ind og ud af sygehuset. Og han er ikke den eneste. På det psykiatriske værested i Viborg oplever de, at stadigt flere havner i svingdøren.

- Vi mangler sengepladser dernede, og det vi ser, det er jo, at så kommer der nogle ind, som er lidt mere syge, og så udskriver man dem, der har det lidt bedre, siger Orla Annexgård, der er formand for SIND i Viborg.

Blevet værre på fire år

TV MIDTVEST fortalte allerede for fire år siden, at psykiatriske patienter ofte bliver udskrevet for tidligt, og derfor vender mange tilbage. Siden dengang er antallet af genindlæggelser steget endnu mere, og Region Midtjylland indtager en kedelig førsteplads, når det handler om genindlæggelser på de psykiatriske tilbud.

- Vi oplever mere og mere, at de får en hurtig indlæggelse på to-tre dage, og så er de ude igen. Og så kommer de ind igen efter en uge eller fjorten dage, fordi der ikke er sket noget, fastslår Orla Annexgård. 

Region Midtjylland ligger på en sidsteplads blandt regionerne, og det erkender regionsformand Anders Kühnau (A) kalder på handling.

- De tal er jo simpelthen udgangspunktet for, at vi godt ved, at vi skal gøre noget særligt i Region Midtjylland, siger han. 

Flere penge på vej

Siden Regionsrådsvalget i november sidste år har der været et stigende fokus på det psykiatriske område. Og nu er der også flere penge på vej til de psykiatriske sygehuse. Regionsformanden vil bruge 50 millioner mere på psykiatrien næste år. Sker det, vil der være tilført 150 millioner kroner ekstra på kun et år.

- Det er et historisk stort løft, og det er det, der skal til, for at vi får en psykiatri, der fungerer bedre, fastslår Anders Kühnau. 

Det er dog ikke nok for Psykiatrilisten, der kom ind i regionsrådet ved sidste valg. Listen peger på, at der mangler 135 psykiatriske sengepladser for at komme op på landsgennemsnittet.

- Der er ikke hænder nok, og der er ikke senge nok til at yde en ordentlig behandling til vores psykisk syge borgere her i regionen, siger Mikkel Rasmussen, der er regionsrådsmedlem for Psykiatrilisten i Region Midtjylland.

 

Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Sundhed.