Lars slap billigt fra blodprop – kan takke ”enestående” udstyr

Overlæge kalder det enestående, at man har udstyr i Danmark, der kan hjælpe folk som Lars Falk.

Lars Falk blev sendt akut til Skejby takket være maskinen til højre.
Lars Falk blev sendt akut til Skejby takket være maskinen til højre.
Foto: Bent Løkke Leth og Kristian Mørk Andersen, TV MIDTVEST

Lars Falk fra Herning kan takke en ny metode til at opdage mindre blodpropper for, at han kan leve sit liv uden de store komplikationer.

Om aftenen den 1. april blev han ramt af en blodprop, der viste sig at skulle opereres akut.

- Jeg kan ikke andet end at klappe i mine små hænder over, at det er gået så godt. Også for mig selv. Det kunne have været meget værre i bund og grund, siger Lars Falk.

Årsagen til, at Lars Falk kan sige, at det er gået godt, selvom han skulle opereres akut, skal findes i den nye metode, som blev brugt i hans tilfælde, der bliver testet i Region Midtjylland og Region Hovedstaden.

Sendt til Skejby i stedet for Herning

I ambulancen blev Lars Falk undersøgt, og da der ikke var tegn på noget alvorligt i første omgang, blev kursen sat mod Regionshospital Herning. Men den kurs blev ændret.

For blodprøven, der er grundlag for den nye undersøgelsesmetode, var i mellemtiden blevet analyseret. Her kunne det ses, at der var noget galt. Og så var det mod Skejby Sygehus.

- Så fik jeg en ballonudvidelse og en stent i. Det tog tre kvarter, lyder det fra Lars Falk.

Udstyrets funktion

Den nye metode, som blev brugt i Lars Falks tilfælde, er udviklet af blandt andre Jacob Thorsted Sørensen, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital.

Han forklarer metodens funktion således.

- Når der kommer en skade på hjertet, så frigives der nogle stoffer, der kun findes i hjertet. Det, som den her blodprøve kan, er at fange de her stoffer og vise i et resultat, om stofferne er forhøjet eller normale.

Udstyret, der kan måle stofferne fra hjertet, ser ud således.
Udstyret, der kan måle stofferne fra hjertet, ser ud således.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

”Enestående i verden”

Hvis Lars Falk var blevet ramt af en blodprop stort set alle andre steder i verden, er det ikke sikkert, at historien var endt lige så lykkelig.

For Jacob Thorsted Sørensen kalder det ”enestående i verden”, at den danske ambulance, der hentede Lars Falk, har denne slags udstyr.

- Det er enestående i verden, at man har en organisation, hvor man både kan tage hjertediagrammer og måle blodprøver ude i ambulancerne – og bruge resultaterne til at finde ud af, hvilket sygehus, patienten er bedst tjent ved at komme ind på.

Fremover er det dog ikke kun i Region Midtjylland, at metoden skal bruges. Den skal nu rulles ud over resten af landet.

2:29
En ny metode kan opdage mindre blodpropper allerede i ambulancen. Nu skal det udrulles til hele landet.