Læge råber op: Skal alle have behandling uanset hvad?

Sundhedsområdet har længe været ramt af besparelser. Det har blandt andet fået en overlæge til at ønske, at politikerne ville tage en stor etisk debat.

Jakob Trier Møller har sagt sit job som overlæge op. Foto: TV 2

Det seneste år Region Midtjylland sparet omkring en milliard, og alene ved budgetforliget i efteråret skulle deres findes 267 millioner.

Læs også Socialdemokratiet vil bruge 70 milliarder kroner på infrastruktur

Sundhedsområdet er hårdt ramt af besparelser, og det får nu flere læger til at ønske en skarpere prioritering på sundhedsområdet fra landets politikere.

En af dem er overlæge Jakob Trier Møller. Han har netop sagt sit arbejde på Rigshospitalet op i desperation over sparerunderne. Han mener nemlig, at besparelserne på sigt kan få hele sundhedsvæsenet til at kollapse, fordi politikerne mener, at alle skal have behandling uanset alder og tilstand uden at der følger penge med.

- Man skal tage debatten og også konsekvensen af, at der er nogle patienter, man ikke kan behandle. Det kan være patienter sidst i deres cancerforløb, hvor man må sige, at nu stopper vi den meget aktive behandling og går over til lindrende behandling, fordi vi ikke har råd til det. Noget af den cancermedicin, man giver i dag, er meget dyrt. Men det kunne også være andre sygdomme, siger han.

Vækker utilfredshed

Ifølge overlægen kan der være tale om for eksempel ældre, meget svage patienter, hvor det ikke længere giver mening at forsætte behandlingen. Den udmelding er førtidspensionist Bente Jensen fra Holstebro dog meget uenig i. Hun arbejder frivilligt for Røde Kors-butikken i byen.

- Der er ingen liv, der er mindre værd end andre. Selvom man er syg, så skal man have så langt et liv som muligt. Når man er ældre, så har man gjort en stor indsats for, at vi kan have det så godt, som vi har det i dag, siger hun.

Bente Jensen er chokeret over lægens udmelding. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Det er Bentes kollega, pensionisten Jytte Hansen, enig i.

- Det er som om, at det hele går op i penge. Det kan ikke være rimeligt, at det skal gå ud over menneskers liv. Jeg har da aldrig kendt mage, slår han fast.

Den er bestemt ikke rar. Jeg synes heller ikke, at jeg er klar til at tage den diskussion lige nu, men på den anden side, så tror jeg heller ikke, at vi kan blive ved med at lade som ingenting

Morten Flæng, Regionsrådsmedlem, Soc. dem, Region Midtjylland

Hårde besparelser

En af dem som overlægen vil nå ud til med sit opråb er Morten Flæng. Han er regionsrådsmedlem i Region Midtjylland.

- Det er jo sådan, at vi prioriterer hver eneste dag. Det er bare sådan, at hvornår er nok nok, spørger han.

Det er netop det, som overlægen mener, politikerne skal finde ud af. Han vil have den etiske debat i gang.

- Den er bestemt ikke rar. Jeg synes heller ikke, at jeg er klar til at tage den diskussion lige nu, men på den anden side, så tror jeg heller ikke, at vi kan blive ved med at lade som ingenting, siger Morten Flæng.

02:10 Luk video