Kühnaus kovendinger: Få et overblik over hele sagen

Her kan du danne dig et overblik over regionsrådsformandens ændringer i spareplanerne for Region Midtjylland.

Siden regionsrådsformand Anders Kühnau den 20. august for første gang præsenterede præsenterede sin spareplaner på sundhedsområdet i Region Midtjylland, er der sket flere ændringer i planen.

Det er sket efter massiv kritik af planerne fra flere sider. Både politikere, sygehuspersonalet og regionen har i flere omgange været kritiske over for spareplanerne.

Herunder kan du danne dig et overblik over, hvordan planerne og besparelser har udviklet sig siden.

Sagen i korte træk

Hård kritik fra flere sider

Planen, der skal spare Regionen Midtjylland for 295 millioner kroner har vækket opsigt. Også fra Anders Kühnaus egne socialdemokratiske rækker.

- Der er nogle grimme spareforslag i det her, som jeg bestemt ikke bryder mig om, sagde det socialdemokratiske regionsmedlem Morten Flæng til TV Midtvest den 23. august.

Sygeplejersker protesterede også imod spareudspillet, som ensidigt rammer hospitalerne i midt og vest.

Også grupprformanden for Venstre i regionen, Carsten Kissmeyer var uforståennde over for spareplanen.

- Vi har lavet motorvej til Gødstrup i stor stil for mange milliarder, så at begynde at sige, at nu skal vi flytte folk til Viborg. Det er et dejligt sted, men der er ikke særligt gode transportmuligheder, og der er langt fra det vestjyske til Viborg, sagde han om den første spareplan.

Flere politiske partier i Region Midtjylland lægger afstand til regionsrådsformandens spareudspil

Kritikken fik formand Anders Kühnau til at ændre sit udspil.

Første kovending

Ændringen kom den 26. august, hvor Anders Kühnau var villig til at lade neurologien blive i Holstebro i stedet for flytningen til Viborg.

- Havde jeg vidst, der var så stor modstand, havde jeg naturligvis aldrig fremsat forslaget. Det er spild af tid, sagde regionsrådsformand Anders Kühnau til TV Midtvest den 26. august.

Dette mødte dog yderligere kritik dagen efter. Den socialdemokratiske viceborgmester i Viborg kaldte de nye planer uacceptable.

Venstre-politiker kalder det uacceptabelt at Regionshospitalet i Viborg kan blive den store taber i sparerunde

- De 250 stillinger udgør 95 procent af den besparelse, man opererer med for øjeblikket. Det er ikke en ligelig fordeling. Dér er min umiddelbare kommentar, at det er en ommer, forklarer han til TV MIDTVEST den 27. august.

Anden kovending

Efter mere modstand, herunder fra Ib Bjerregaard, der er regionsmedlem for Venstre i Viborg, blev besparelserne på det neurologiske område helt droppet.

- Det er uacceptabelt. Det dur slet ikke efter min mening. Vi er ved at bygge for over en milliard her, og derfor skal Viborg selvfølgelig stadig være et akuthospital, som vi kender det i dag, siger han.

Derfor er status quo nu, at besparelserne på hele det neurologiske område droppes og begge afdelinger bliver hvor de er. Et område, der første skulle samles i Viborg og sidenhen i Holstebro.

Anders Kühnau har fremlagt et alternativt forslag vedrørende neurologi. Det kan du læse her.

Tidsplan for efterårets budgetforhandlinger i Region Midtjylland


Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Sundhed.