Kan vinde 150.000: Tre midt- og vestjyske byer kæmper om landsbypris

Hald, Skals og en sammenslutning af fem byer i Silkeborg Kommune skal dyste med om titlen med tre byer udenfor landsdelen.

Den årlige kamp om Region Midtjyllands Landsbypris er skudt i gang. Seks landsbyer er indstillet til prisen på 150.000 kroner, og som noget nyt lægges der op til, at alle kandidater får tilbudt et lærings- og udviklingsforløb målrettet bæredygtig udvikling af deres lokalområde.

Fra det midt- og vestjyske kæmper tre byer med om titlen. Det drejer sig om Hald i Skive Kommune, Skals i Viborg Kommune og sammenslutningen Serup, Lemming, Nisset, Ebstrup og Sejling i Silkeborg Kommune.

- Landsbyprisen er vigtig, fordi den fejrer de lokalsamfund, der finder nye veje til at fastholde og udvikle de ting, der gør landdistrikterne til attraktive steder at bo for rigtig mange mennesker, siger formand for Udvalg for Regional Udvikling i Region Midtjylland, Jørgen Nørby (V) i en pressemeddelelse.

De tre byer fra landsdelen skal kæmpe om titlen med Ebdrup i Syddjurs Kommune, Lindved i Hedensted Kommune og Herskind, Skivholme og Herskind Hede i Skanderborg Kommune.

Bæredygtig udvikling i fokus

Kandidaterne bliver vurderet efter en række kriterier med udgangspunkt i den regionale udviklingsstrategi, men særligt bæredygtig udvikling af landdistrikterne er et tema i årets Landsbyprisen. 

- Vi tror, at også helt små samfund spiller en rolle i forhold til at løse de globale udfordringer. Der er jo stor efterspørgsel i hele samfundet, når det kommer til viden om at gøre tingene mere bæredygtigt. Regionen har nogle muligheder for at sprede den viden, der er tilgængelig. Det gør vi blandt andet med Landsbyprisen, men vi skal også gøre det i tiden mellem prisuddelingerne, siger næstformand for Udvalg for Regional Udvikling, Flemming Knudsen (S).

Kandidaterne går nu videre til vurdering af et panel sammensat af fagfolk fra hele landet, hvorefter regionsrådet beslutter, hvem der løber med æren og de 150.000 kroner til videre udvikling, som følger med. Vinderen bliver fundet i løbet af foråret.


Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Kultur.