Influenzaen raser: Lægevagten har ualmindeligt travlt

Lægevagten i Region Midtjylland oplever øget travlhed i disse dage, hvor særligt to influenzatyper er en del af årsagen.

Vagtlægerne har ualmindelig travlt i disse dage (arkivfoto).
Vagtlægerne har ualmindelig travlt i disse dage (arkivfoto).
Foto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix

Opkast, maveonde, ondt i halsen og feber. 

Det er de symptomer mange borgere ringer til lægevagten med i disse dage.

Hos Lægevagten i Region Midtjylland er telefonerne nemlig rødglødende for tiden.

- Der er ualmindeligt travlt lige nu. Fredag aften var vi 20, der sad klar ved telefonerne, men vi kunne næsten ikke følge med, fortæller Henrik Kise, formand for Praktiserende Lægers Organisation i Midtjylland. 

Januar og februar var ellers rolige måneder sammenlignet med eksempelvis november, men her i marts har sygdommen for alvor fået fat igen. 

Det er særligt to typer af influenza, der giver travlhed.

- Det er en hård influenza, der florerer lige nu. Der er den "klassiske" med blandt andet feber og hoste og så er der en maveinfluenza, der fører til opkast og diarré, som jo ikke er særlig sjovt, så jeg kan godt forstå, folk ringer ind, fortæller Henrik Kise.

Panodil, væske og hvile

Selvom det ikke er sjovt, så er der ikke meget, lægevagten kan gøre.

Der er nemlig ikke nogen deciderede behandlingsformer mod influenza.

Der findes dog undtagelser, hvor det er nødvendigt at ringe til lægen.

- Hvis man snakker om feber, hoste og snot, så skal det ikke behandles. Men hvis man oplever tiltagende åndenød, brystsmerter eller en feber, der var væk, men kommer tilbage, så ring endelig ind. 

Er det ikke tilfældet, så er væske og hvile noget, der kan hjælpe dig igennem din influenza, og ellers lyder opfordringen fra lægen, at man kan dulme smerterne med Panodil. 

Det kan være særligt nødvendigt om aftenen, hvor feberen har en tendens til at stige en smule, hvorfor det også er her, vagtlægen får ekstra mange henvendelser. 

Selvom det sker i god tro, så er det ikke optimalt, at man henvender sig ved vagtlægen ved ikke akutte behov. 

- Man må gerne spørge sig selv, kan det vente til i morgen? For vagtlægen er først og fremmest til akutte tilfælde, der ikke kan vente til dagen efter. Derfor har vi også indført en "akutknap" på prøvebasis, hvor man kommer direkte igennem. Her får vi både akutte og ikke akutte henvendelser, lyder det fra Henrik Kise. 

Influenza, Covid-19 og skader.

Med foråret lige forude spænder henvendelserne bredt. 

Som nævnt fylder influenza meget, men det gør coronapandemien fortsat også. Der er dog også en del henvendelser fra borgere, der har bevæget sig ud i det gode vejr og er kommet til skade. 

- Vi har også masser af skader for tiden. Folk der eksempelvis er vredet om på foden og der er rådet at få lagt noget is på og hold benet højt. Igen, vi har stor forståelse for at folk ringer, men det kan godt vente til dagen efter. 

Som om det ikke var nok med skader, influenza og corona, så er der også andre ting, der holder telefonerne i gang. 

Der er nemlig mange forældre, der oplever, at deres børn får falsk strubehoste. 

- Det er nærmest sådan en søløveagtig gøen, og det kan betyde, at barnet har svært ved at trække vejret. Det, der virker bedst er at få dem ud i den friske luft, mens de er godt pakket ind. Men så sent som fredag aften måtte vi indlægge et barn efter en videokonsultation, fordi det var ret slemt, fortæller Henrik Kise. 

Han opfordrer til at man er forberedt så godt som muligt, når man ringer til vagtlægen. 

En læge besvarer nemlig ofte mere end 100 opkald i løbet af en vagt og derfor kan det være til stor hjælp, hvis man har styr på symptomer og eventuelt temperatur ved sygdom.