Formand om hospitalskunst: - Det er en fire år gammel aftale

De fem millioner kroner, der er brugt på kunst til det nye sygehus i Gødstrup, kunne ikke bruges til at afhjælpe besparelser på sygehuset.

Flere har udtrykt stor forargelse over, at det nye supersygehus i Gødstrup bruger fem millioner kroner på kunst, når de har skullet spare så meget andre steder. 

Men pengene, der bliver brugt på kunst, har aldrig været mulige at bruge andetsteds.

- Det er ikke midler, som er taget fra de kvalitetsfondsmidler, der finansierer sygehuse, altså de 3,2 milliarder. Så derfor kunne man faktisk ikke have brugt de 5 millioner til andre ting i byggeriet, forklarer Henrik Gottlieb Hansen, fra Social Demokraterne, som er formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland.

Desuden er aftalen om kunsten lavet for flere år tilbage, da der endnu ikke var skåret voldsomt i midlerne til byggeriet.

- Det er valgt i 2013, det er altså fem år siden den beslutning er truffet, og der er skrevet en kontrakt i 2014, siger Henrik Gottlieb.

Skulle han vælge i dag, om det er vigtigere med kunst på hospitalet end eksempelvis fjernsyn på stuerne, som er sparet væk, er svaret ikke fuldstændig klart.

- Det er jo altid en vurdering. Jeg synes også det er vigtigt med kunst. Men jeg synes, det kan være svært at gå tilbage og tage en beslutning, som det altså er fem år siden, der er truffet og så sammenligne det med en beslutning der lige er truffet nu. Jeg tror heller ikke mange af os i dag er i stand til at forudsige, hvad der vil ske i 2023, uddyber Henrik Gottlieb.

Han får opbakning fra den sygeplejefaglige direktør hos Hospitalsenheden Vest.

- Vi ved fra forskningen, at det betyder noget, og det gør en forskel i helbredelse, i lindring og i velvære for patienterne, at der er kunst. Så et sygehus uden kunst og æstetik er utænkeligt, forklarer Ida Götke, der er Sygeplejefaglig direktør hos Hospitalsenheden Vest.

Sygehuset skulle have været klar til at tage imod patienter i 2017, men nu bliver det i stedet tidligst i 2020.

Selvom sygehusets i Gødstrup er blevet ramt af besparelser for 650 millioner kroner, så bliver foyeren udsmykket med kunst for fem millioner kroner

 


Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Sundhed.