Corona koster: Hospitaler i Region Midt står med regning på en kvart milliard

Region Midtjylland har brugt en kvart milliard kroner på behandling af corona og på at udskyde planlagte operationer.

Foto: Rune Borre-Jensen, Region Midtjylland

Det er dyrt når coronaen rammer, ikke kun for de danske virksomheder men også for hospitalerne. De seneste måneder har tusindvis af patienter fået udskudt deres operationer og andre behandlinger på landsdelens sygehuse.
Region Midtjylland har beregnet, at det indtil videre har kostet hospitalsvæsenet mere end en kvart milliard kroner.

Læs også Coronavirus: Silkeborg kommune sender 500 ansatte hjem

Patienterne er endelig begyndt at rulle ind på sygehuset i Viborg igen til planlagte undersøgelser og operationer.

- Vi måtte aflyse adskillige tusinde patienter i hele coronaperioden, fortæller Steen Olesen, som er ledende overlæge på ortopædkirurgisk afdeling på Regionshospitalet Viborg.

Og med mange aflysninger, er ventiden lige nu lang, og for nogle er det uvidst, hvornår de kan få behandling.

- Det er lidt et pres for os, fordi vi ved, at de her patienter de venter på en forundersøgelse eller operation, som skal klare et problem, som de tumler med i det daglige, forklarer Steen Olesen.

Har ventet siden foråret

Hanne Østergaard fra Truust er en af dem som venter. Hun havde egentlig fået en tid i foråret for at få fjernet en smertefuld knyst ved håndleddet.

- Det er jo ikke det helt store indgreb, men det ville selvfølgelig have en stor betydning for mig, at jeg ikke skal opleve smerter hver dag, forklarer Hanne Østergaard.

Men nu er hendes tid udskudt til næste år.

- Jeg havde ikke regnet med at der ville gå så lang tid, jeg havde egentlig tænkt der var plads her efter sommerferien, siger Hanne Østergaard.

Udskydelser koster

En opgørelse fra regionen viser, at der i marts, april og maj var merudgifter til Covid 19 på 147 millioner kroner på sygehusene.
Samtidig har det været nødvendigt at udskyde undersøgelser og operationer til en værdi af 113 millioner kroner. Altså tilsammen 260 millioner i ekstra udgifter.

- Det kniber med at vi kan nå alt hvad vi skal nå i år, fortæller Ole Thomsen, som er koncerndirektør for Region Midtjylland.

Regionerne er stillet i udsigt, at staten vil betale ekstraregningen. Og den risikerer, at blive endnu større med det stigende smittetryk lige nu.

- Der skal ikke ret meget til, før vi kommer til at lukke for planlagte operationer igen, og så kommer der endnu længere ventetider for dem, som skal behandles, forklarer Ole Thomsen

Hospitalerne forsøger nu at få køen af patienter bragt ned med ekstra vagter på fridage og i weekender.

02:10

Coronaen har foreløbig kostet en kvart mia.kr. på hospitalerne i Region Midtjylland.

Luk video