Dansk Erhverv: Grænsehandel truer din lokale købmand

Hver tredje midtjyske husstand forventes at grænsehandle over sommeren. Det truer de danske butikker. Dansk Erhverv opfordrer til afgiftssænkninger.

Det er sommerferie, og for hver tredje midtjyske husstand er det lig med grænsehandel. For de danske butikker, er det en dyr sommertradition. Dansk Erhverv opfordrer til afgiftssænkninger, for at trække omsætning og arbejdspladser hjem til Danmark. Det er især  sodavand, alkohol og slik, som Familierne fylder deres indkøbskurve og bagagerum op med. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for Dansk Erhverv.

- For mange er det nok blevet lidt af en tradition – uden at tænke på, om det kan betale sig, og at det går ud over omsætningen for købmanden og supermarkedet i den by, man bor i, siger Marie Louise Thorstensen, der er chefkonsulent i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, der repræsenterer mere end 17.000 virksomheder.

Trailergrænsen er rykket lidt sydpå

Blandt de fem regioner er det ikke overraskende syddanskerne, som topper med 51 procent, mens 35 procent af midtjyderne forventer at ville sommergrænsehandle. Det skyldes givetvis den korte afstand til de tyske sommertilbud.

Ifølge erhvervsorganisationen, så ser trailergrænsen i år dog ud til at være rykket lidt længere sydpå. Således er der sket et fald i grænsehandelsandelen i Region Midtjylland på 13 procentpoint i forhold til sidste sommer.

- Det er positivt, at der trods alt er sket et lille fald i forhold til, hvor mange midtjyder, der vil sommergrænsehandle. Det kan givetvis dels tilskrives, at sodavandsafgiften er blevet fjernet og ølafgiften er blevet sænket, dels at der er indført grænsekontrol ved den tyske grænse. Faktisk angiver 7 procent af de grænsehandlende danskere i en helt ny befolkningsundersøgelse, at grænsekontrollen har fået deres husstand til at grænsehandle mindre, end de plejer,  fortæller Marie Louise Thorstensen.

 

Sodavands-effekten

Med vækstpakken i 2013 blev sodavandsafgiften fjernet i Danmark, mens ølafgiften blev sænket med 15 procent. Ifølge en netop offentliggjort grænsehandelsrapport fra Skatteministeriet er grænsehandlen med de varetyper, der er pålagt afgifter i Danmark, faldet med cirka 700 millioner kroner fra 2013 til 2015.

- Hvis man fjerner afgifterne, så køber danskerne færre varer over grænsen. Vi håber, at sodavandseffekten vil sprede sig, så vi får reduceret flere danske afgifter. Det er et effektivt middel til at trække omsætning og arbejdspladser hjem til Danmark, siger Marie Louise Thorstensen.

 

Høje afgifter trækker fortsat danskerne til grænsen

Mens salget af sodavand er faldet lidt i grænsebutikkerne, så er grænsehandlen med slik og chokolade omvendt stedet med hele 65 procent siden 2010.

- Det er blevet endnu mere attraktivt at grænsehandle slik og chokolade, da afgiften på disse varer er steget med 83 procent i Danmark siden 2009, mens der slet ingen afgift er på slik og chokolade i Tyskland, og tilmed en lav fødevaremoms på 7 procent, siger Marie Louise Thorstensen.

Udover den høje slik- og chokoladeafgift  har Danmark en ølafgift, der er fire gange højere end den tyske. Dertil kommer, at Tyskland ikke har afgift på chokolade, slik, nødder, mandler og vin, som vi har herhjemme.

- Der er desværre en del steder, hvor mange danskere stadig kan se en fidus i at starte bilen og køre sydpå for at spare penge. Den omsætning kan vi lige så godt tage hjem – og sodavandseffekten viser, at det virker, når man fjerner afgifterne. Hver gang en afgift forsvinder eller reduceres, så rykker den såkaldte trailergrænse sydpå, og dermed bliver det mindre attraktivt at grænsehandle, lyder det fra Marie Louise Thorstensen.

 

Hver uge kører der stadig busser ned over grænsen for at shoppe. Kom med TV MIDTVEST en tur ned over til de tyske lavpris-butikker.

 

 


Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Forbrug.