Beskæring omkring Gudenåen ændres efter oversvømmelse

Der er godt nyt til alle med oversvømmelse langs Gudenåen. For nu er der udsigt til en ny og effektiv måde at nedkæmpe vandplanter.

Indehaver af Kongensbro Kro, Christian Andersen, er træt af oversvømmelser fra Gudenåen. Men nu er der hjælp på vej.
Indehaver af Kongensbro Kro, Christian Andersen, er træt af oversvømmelser fra Gudenåen. Men nu er der hjælp på vej.
Foto: Sean Kelly Christensen

På Kongensbro Kro kan de næsten ikke vente. For her står vandet nemlig stadig højt.

Massivt regnvejr har igen oversvømme kroens forhave.

- Vores træksti deroppe er oversvømmet, 30-40 procent af vores græsplæne, og bådbroen er også oversvømmet. Det gør det helt ubrugeligt, siger Christian Andersen, der er indehaver af Kongensbro Kro. 

Gudenåen er oversvømmet, men vandet kan ikke trække sig tilbage på grund af de tætte vandplanter, som også bliver kaldt 'grøde'.

- Det er sådan halvvejs deprimerende, men der er ikke rigtig noget at gøre ved det, andet end at vi får gang i det grødeskæring, siger indehaveren.

Ændring på vej

Byrådsmedlem Hans Okholm har tidligere stået for den gamle beskæringsmetode, og han foreslår nu Silkeborgs borgmester, Steen Vindum, at der ændres i beskæringen af grøden.

- Jeg tror, at den model, jeg har brugt, ikke er god nok. Det kan gøres bedre, siger Hans Okholm. 

I dag bliver der som udgangspunkt skåret grøde én gang om året, men med den nye ordning skal der skæres grøde to gange om året. Og i stedet for at det så tager tre uger at skære grøden, vil det i stedet tage otte dage i alt at skære grøden. 

- Det betyder faktisk, at der kommer så meget fart på vandet, at grøden vil have svært ved at fæste sig igen. Så den bliver holdt nede, når vandet får en kraft, siger Hans Okholm.

Borgmester i Silkeborg, Steen Vindum, oplyser til TV MIDTVEST, at han er klar til at blåstemple metoden, og at grøden skal beskæres inden for de næste to uger.