500 har kvittet smøgerne efter rygestopkurser på hospitaler

​Flere kommuner og hospitaler i Region Midtjylland har gode erfaringer med at få patienter til at stoppe med at ryge. Nu skal erfaringerne deles med hele regionen.

Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

Rygning er én af de laster, som borgere i Midt- og Vestjylland i alt for høj grad slås med.

Læs også Unge pulser løs: Flere begynder at ryge

Det viser en ny sundhedsprofil, som Region Midtjylland har lavet.

Samtidig viser profilen, at 70 procent af rygerne faktisk ønsker at stoppe, og derfor har Sundhedskoordinationsudvalget i regionen sat fokus på kampen mod rygning i de seneste år.

- I den vestlige del af regionerne har kommuner og hospitalet vist vejen med et projekt, der har fået mange storrygende borgere til at kvitte tobakken. Det har kun kunnet lade sig gøre, fordi vi har arbejdet tæt sammen med kommuner og hospital, siger formand for Sundhedskoordinationsudvalget, Henrik Fjeldgaard (S), i en pressemeddelelse.

500 har kvittet tobakken i Midt- og Vestjylland

Og den øgede indsats ser ud til at virke.

Hos Region Midtjylland har man hjulpet omkring 500 patienter til et rygestop gennem projektet ’Forstærket indsats overfor storrygere i Vestklyngen’.

Læs også Søren Gade vil hæve prisen på cigaretter

Her havde hospitalerne i Holstebro og Herning 1.156 patienter på rygestopkursus i 2016. 44 procent af kursisterne holdt sig stadig fra cigaretterne et halvt år efter.

- Sammen kan vi hjælpe patienten, mens han eller hun er motiveret til at ændre livsstil. Vestklyngen fortjener ros for projektet, som resten af regionen kan lære af, siger næstformand i Sundhedskoordinationsudvalget og borgmester i Ikast-Brande Kommune, Ib Boye Lauritsen (V).

I 2014 var antallet af patienter, der deltog i rygestopkurser på landsdelens hospitaler 144.

Om projektet ’Forstærket indsats overfor storrygere i Vestklyngen’

  • Projektet fik antallet af rygere på kommunernes rygestopkurser til at stige fra 144 i 2014 til 1.156 i 2016
  • 44 procent af deltagerne var fortsat røgfrie et halvt år efter rygestoppet
  • Vestklyngen er et samarbejde mellem hospitalerne i Hospitalsenheden Vest og kommunerne Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Struer. Praktiserende læger og praksiskonsulenter er også en del af samarbejdet.
  • Sundhedskoordinationsudvalget ønsker at udbrede erfaringerne fra projektet i Vestklyngen til resten af regionen.