35 nye pesticider fundet i grundvandet i Region Midtjylland

Grundvandet i Region Midtjylland indeholder i alt 35 nye pesticider, viser boringer. Nu skal drikkevandet undersøges, og det skal forbrugerne betale for.

Drikkevandet her hos Herning Vand er rent, viser de seneste vandprøver.
Drikkevandet her hos Herning Vand er rent, viser de seneste vandprøver.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Nye vandboringer i Danmark viser 75 nye pesticider i grundvandet. De 35 af dem er fundet i Region Midtjylland.

- Jeg synes, det er forfærdeligt. Vi er ved at have så mange ting i jorden. Det bliver værre og værre, forklarer vandtekniker Henrik Svendsen fra Herning Vand.

Rundt om i regionen er der boret 18 hemmelige steder på udvalgte grunde, hvor risikoen for at finde de nye ukendte pesticidrester er høj. De 35 fundne pesticider skal nu analyseres.

- Det er super vigtig viden, for i Danmark har vi den indstilling, at vi vil drikke vores grundvand rent og urenset.

- Det er ikke alle steder, fordi der er sket et spild med nogle pesticider, at det udgør en risiko, men vi skal finde de steder, hvor det rent faktisk kan udgøre en risiko for grundvandet, og så skal vi gøre noget ved det, siger Morten Bondgaard, der er kontorchef for jordforurening ved Region Midtjylland.

Man skelner mellem grundvand og drikkevand, og endnu er der ikke fundet pesticider i drikkevandet - altså det, vi tapper fra hanen derhjemme - i Midt- og Vestjylland. Men et nordsjællandsk vandværk har fundet én af pesticidresterne.

Alle vandværker skal teste

Netop det stof, man har fundet i Nordsjælland, skal alle vandværker i Danmark teste for. I Herning er det rent, og risikoen for, at de nye pesticidfund vil påvirke drikkevandet, er ifølge Morten Bondgaard lille.

- Vi har et rigtig rent drikkevand i Danmark, men vi skal være på forkant med de trusler, der er derude, og vi skal være sikre på, at også de fremtidige generationer kan drikke rent drikkevand, fortæller han.

Regningen for fremtidige undersøgelser kan lande hos forbrugerne.

Flere stoffer koster flere penge

Flere stoffer betyder flere undersøgelser. Den regning skal forbrugerne betale.

- Fordi man er nødt til at lave den her rensning, så bliver det lidt dyrere. Jo flere ting, der skal gøres, jo dyrere bliver det. Det koster det hele, siger Carl-Emil Larsen, der er direktør for vandværkernes brancheorganisation, DANVA.

Region Midtjylland forventer at have resultaterne fra de nye undersøgelser færdige senere på året. 

2:30