11 ud af 15 mål nået: Midtjylland lykkes med at nedbringe tvang i psykiatrien

Når en psykiatrisk patient er til fare for sig selv eller andre, bliver de af og til bæltefikseret. Region Midtjylland har i årevis kæmpet for at nedbringe mængden af tvang, og det går den rigtige vej.

Bæltefikseringer er dårlige for patientens mentale helbred, og derfor kæmper Region Midtjylland for at undgå dem så ofte som muligt.
Bæltefikseringer er dårlige for patientens mentale helbred, og derfor kæmper Region Midtjylland for at undgå dem så ofte som muligt.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

De færreste ønsker sig at blive bæltefikseret på et psykiatrisk hospital. Nogle gange har personalet ikke noget valg, når patienterne er til fare for sig selv eller andre, men det er bestemt en situation, alle ønsker at undgå.

Derfor er det en succes for Region Midtjylland, at det er lykkedes dem at få færre bæltefikserede patienter, kortere fikseringer og mindre brug af remme. Og det var nogle af de mål, Psykiatrien i regionen satte sig tilbage i 2014.

- Personalet på hver enkelt psykiatrisk afdeling har arbejdet intensivt med at nedbringe brugen af tvang, og det vil jeg gerne kvittere for. Det har været et langt, sejt træk, som vi kan se bærer frugt, siger Jacob Klærke (SF), der er formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland.

Psykiatrien satte sig 15 mål for at nedbringe tvang, og i dag, syv år senere, har de nået de 11.

Og det er SF-politikeren ganske tilfreds med.

- Det sidste år med COVID og nedlukning har bestemt ikke været nemt for hverken patienter eller personale, så det er særligt flot af personalet at vi stadig er nået så langt, som vi er. Og vi fortsætter selvfølgelig indsatsen for mindre tvang, siger Jacob Klærke i en pressemeddelelse.

Det har krævet en stor indsats at bringe brugen af tvang ned. Blandt andet har hospitalsledelserne i psykiatrien og somatikken mødtes månedligt for at udveksle erfaringer.

Desuden har de gennemgået samtlige sager med bæltefikseringer i perioden for at se, hvordan det kunne være undgået.

- Vores arbejde har vist, at tvang mange gange kan udskydes, hvis vi møder patienterne anderledes. Den læring tager vi selvfølgelig med videre, siger Claus Graversen, der er sygeplejefaglig direktør i Psykiatrien i Region Midtjylland.

Blandt de 11 mål, der er nået, kan nævnes det overordnede antal af personer, der bæltefikseres. Her var målet 449, mens antallet sidste år kun var 304.

2:38
Indslaget er fra 31. oktober 2018.

Antallet af lange bæltefikseringer på 48 timer eller mere var sidste år på 76, mens målet var maksimalt 89. Så også her er de nået i mål.

Ikke færdige med forbedringer

Dog er der stadig fire punkter, der skal forbedres, og et af dem er den andel af de indlagte, der bæltefikseres. Her er målet nemlig maksimalt 4,9 procent, mens det sidste år var 6,2 procent af de indlagte i psykiatrien, der på et tidspunkt blev bæltefikseret.

Det går dog den rigtige vej ifølge Claus Graversen.

- Én af årsagerne til, at vi ikke når alle målene, er, at vi nogle steder godt nok har knækket kurven, men at udviklingen ikke sker hurtigt nok. Så vi er stadig et stykke fra at være helt i mål, men vi kan godt glæde os over, at vi dog er godt på vej, siger han.