Travl overlæge fra akutmodtagelsen på Gødstrup: - Det er ubehageligt, når jeg kører hjem fra arbejde

En overlæge fra akutafdelingen på Regionshospitalet Gødstrup beretter om stor travled på afdelingen. Ofte så travlt, at han på vej hjem fra arbejder tænker, om han kan have overset vigtige ting i løbet af dagen.

- Vi har svært ved at nå at tilse alle syge patienter rettidigt, siger overlæge Anders Møllekær.
- Vi har svært ved at nå at tilse alle syge patienter rettidigt, siger overlæge Anders Møllekær.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Når overlæge Anders Møllekær sætter sig i bilen efter endt arbejdsdag og kører hjem til Mårslet syd for Aarhus er det ofte med en ubehagelig følelse i kroppen.

Han arbejder som overlæge på akutmodtagelsen på Regionshospitalet Gødstrup. Et arbejde, der lige nu kræver så meget af ham, at tankerne flyver igennem hovedet på ham på vej hjem. 

- Jeg sidder og tænker 'er der noget, jeg har overset'? Er der noget, jeg ikke kunne nå at håndtere på en forsvarlig måde? Det er voldsomt ubehageligt, men det må være endnu være for de patienter, der sidder i venteværelset, siger Anders Møllekær. 

Overlægen henviser til patienter, der er endt på akutmodtagelsen, fordi en hurtig og effektiv behandling kan være livsnødvendig. 

Men ifølge ovelægen er der så travlt på afdelingen, at patienter i visse tilfælde må sidde i venteværelset, fordi læger og sygeplejersker ikke har haft tid til at tilse dem med det samme. 

Derfor har Anders Møllekær som talsmand for afdelingens special- og overlæger været med til at skrive et bekymringsbrev til hospitalsledelsen, der skal understrege situationens alvor. 

- Vi synes, at patientsikkerheden er truet i alvorlig grad. Vores ressourcer er ikke til at behandle alle de patienter, der kommer. Det bekymrer mig selvfølgelig, siger han.

Ambulancer holder i kø

På en 14-timersvagt er det ikke usædvanligt, at Anders Møllekær bliver afbrudt af sit arbejde hvert femte minut på grund af travlhed på afdelingen. 

Han beretter også om ambulancer, der holder i kø ude foran akutklinikken, fordi der ikke er plads ind på afdelingen, ligesom patienter er blevet båret ind på en ambulancebåre, mens de har ventet på hjælp.

- Vi har nogle utroligt dygtige medarbejde i ambulancerne, men når en ambulance er optaget, kan den jo ikke køre ud til andre opgaver. På den måde kan det jo give et problem, siger Anders Møllekær. 

Hospitalsledelsen på Regionshospitalet i Gødstrup erkender, at forholdene i akutmodtagelsen er uholdbare.

Lægefaglig direktør, Jens Friis Bak, understreger, at ledelsen tager nødråb fra akutlægerne alvorligt, og er klar med forslag til løsninger.

- Det handler om omlægning af arbejdsgangene, hvor vi kan se, at vi kan få en bedre bemanding i de spidsbelastede situationer, og det er sådanne ting, vi skal gøre noget ved hurtigt, siger Jens Friis Bak. 

- Jeg frygter for vores patienter. Jeg frygter, at den nuværende situation med for højt pres på akutafdelingen vil fortsætte. Det er uholdbart, siger overlæge Anders Møllekær.
- Jeg frygter for vores patienter. Jeg frygter, at den nuværende situation med for højt pres på akutafdelingen vil fortsætte. Det er uholdbart, siger overlæge Anders Møllekær.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Håb for fremtiden

Ifølge overlægen er situationen også blevet værre, efter sygehusene i Holstebro og Herning bliver lagt sammen til Regionshospitalet Gødstrup ved Herning. 

Har I været gode nok til at advare om det her? Skulle I ikke have gjort det for lang tid siden? 

- Det har du sådan set ret i, men det er lige så stille blevet værre og værre, efter sygehusene blev lagt sammen. Når man som læge skriver et bekymringsbrev til hospitalsledelsen, er det, fordi man som læge ikke kan se sig selv i øjnene. 

Kunne I som læger ikke give det en ekstra skalle i den her situation?

- Sådan var det også under covid-19, hvor der blev givet en ekstra skalle. Nu er vi der, hvor vi har så travlt, at vi sjældent kan nå at spise frokost. 

Den helt store udfordring er ifølge Anders Møllekær, at der lige nu mangler special- og overlæger på afdelingen. Men selvom det lige nu kan se uoverskueligt ud, er der stadig håb for en mere normal arbejdsgang på akutklinikken, siger overlægen.  

- Jeg håber, vi går en lysere fremtid i møde. Vi har en god ramme ude på Gødstrup, så der er alle muligheder for at lave en god akutbehandling, afslutter han.