Stor stigning i akutindlæggelser i Viborg: - Vi har haft ekstremt travlt

Antallet af indlæggelser på akutafdelingen på Regionshospitalet Viborg er steget med 20 procent siden 2019. Personalet løber derfor stærkt for at følge med.

2:09
Flere patienter end nogensinde før lægger vejen forbi akutmodtagelserne. Også i Viborg er de pressede.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Det er ikke kun akutmodtagelsen på Regionshospitalet Gødstrup, der har rygende travlt for tiden. Også akutafdelingen på Regionshospitalet Viborg kæmper for at følge med.

Det fortæller Trine Agerskov, der er chefsygeplejerske på afdelingen. 

- Vi har haft ekstremt travlt. I sidste uge havde vi næsten 50 procent flere patienter igennem, end vi plejer at have. Så vi har travlt, siger Trine Agerskov. 

Antallet af indlæggelser i Akutafdelingen på Regionshospitalet Viborg er steget med 20 procent fra 2019-2022. Det viser tal, som TV MIDTVEST har fået af Region Midtjylland. 

Ifølge Trine Agerskov har personalet på akutafdelingen i Viborg gransket meget i, hvad der kan være årsag til den eksplosive stigning, men de har ikke fundet en entydig forklaring.

- Jeg ville ønske, jeg vidste det. Vi har levet et uvant, beskyttet liv i Danmark igennem corona. Måske er det, fordi samfundet åbner op igen, at vi ser flere syge mennesker. For det er ikke sådan, at patienterne ikke fejler noget, siger hun.

Derudover peger chefsygeplejersken på, at vi også lever i en tid med mange infektionssygdomme som lungebetændelse og blærebetændelse, ligesom covid-19 også stadig spiller en rolle.

Bliver akutmodtagelserne brugt rigtigt?

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet peger på to årsager til den øgede travlhed på akutafdelingerne:

- Der er mangel på læger, og så er der tilsyneladende en ekstraordinær stor tilstrømning af patienter i øjeblikket. Det kan være på grund af influenza eller andet, der huserer.

Derudover stiller sundhedsøkonom spørgsmålstegn ved, om akutafdelinger bliver brugt på den rigtige måde. 

- Spørgsmålet er, om der er en tilbøjelighed til, at der kommer nogle patienter i akutmodtagelsen, som godt kunne have ventet til andre tidspunkter og måske i virkeligheden ikke havde behov for at komme i akutmodtagelsen. Det vil en nærmere analyse vise, om det er tilfældet, siger han. 

Sådan en analyse tager tid. Risikerer man ikke, at folk brænder sammen, mens man prøver at løse problemet. 

Jo, og det er også bekymringen i Gødstrup, hvor der er kommet en såkaldt bekymringsskrivelse fra lægerne fra akutafdelingen. Derfor skal man også kigge på, om der er noget i arbejdsgangene, der kan laves om her og nu.

- Søg læge, inden det bliver akut

Også chefsygeplejersken på akutafdelingen i Viborg henviser til, at det er vigtigt, at hospitalsvisitationen formår at få skillet patienter fra, der ikke behøver den akutte indlæggelse.  

- Men det er også væsentligt at sige, at borgerne skal søge egen læge, når de har brug for det. Man skal ikke udsætte et lægebesøg på en torsdag, hvis man så ender med at blive akut indlagt om søndagen. Man skal søge læge, inden det bliver akut. Det er det bedste råd, vi kan give, siger Trine Agerskov. 

I tider med 50 procent flere patienter end vanligt er det en udfordring for afdelingen af følge med. Derfor håber Trine Agerskov også, at politikerne vil have et stort fokus på akutområdet.

- Med den demografiske udvikling, vi får i årene frem, vil det blive et presset område. Men jeg ved, at der er et stor politisk fokus på det, og det mærker vi også, at der er, afslutter hun.