Reddere er bekymrede: - Ambulancer kan være 'låst' ved modtagelsen i op til 45 minutter

Ambulanceredderne kan ikke komme videre på nye opgaver, og det går ud over patientsikkerheden, siger Reddernes Fagforening.

2:47
Reddernes Fagforening melder om kaotiske tilstande for ambulancer, der må holde i kø i halve timer, inden patienter kan komme på akutafdelingen.

I over 20 år har Kim Volder Hammershøj været ambulanceredder. En del af årene i Midtjylland. 

Her er et særligt stort problem i akutmodtagelsen, mener han. 

- Jeg har også arbejdet på Sjælland og det er et generelt presset sundhedsvæsen, vi er vidne til. Men der er en særlig udfordring ved Gødstrup, siger Kim Volder Hammershøj.

Kim Volder Hammershøj taler ikke kun på egne vegne, men repræsenterer omkring 600 ambulancereddere i Reddernes Fagforening.  

Og han er bekymret for tilstandene i akutmodtagelsen. 

- Vi oplever dagligt, at vi står og venter på gangene og venter på at personale, der kan tage imod vores patient.

Kim Volder Hammershøj er formand for Reddernes Fagforening, som har omkring 600 ambulancereddere som medlemmer.
Kim Volder Hammershøj er formand for Reddernes Fagforening, som har omkring 600 ambulancereddere som medlemmer.

Venter op mod 45 minutter

Kim Volder Hammershøj understreger, at det er i mindre akutte tilfælde, at der er ventetid på at komme fra ambulancen og ind på en modtagelsesstue.  

- Vi har ansvaret indtil vi har lavet en overlevering, og det er ikke min oplevelse, at vi står med patienter, som er livstruede eller ligger og dør på vores bårer – så kommer vi til hjælp, understreger han. 

Alligevel er bekymret, fordi han oplever at der går længere tid, indtil hospitalet har ressourcer til at tage imod patienterne. 

- Jeg har selv ventet op til 20 minutter på at få en patient på en modtagelsesstue. Men jeg har hørt, at der er nogen, der har ventet op til 45 min, siger Kim Volder Hammershøj. 

Ambulancer er låst ved hospitalet

Men set fra ambulancereddernes synspunkt er det største problem ikke de, som venter i modtagelsen. 

Problemet er sikkerheden for de patienter, som venter på ambulancen, mens denne er 'låst' i akutmodtagelsen. 

- Patientsikkerheden er klart truet, idet vi står og optager en ressource, som kunne være frigivet til andre 112-opkald. Alene det, at vi er bundet i akutmodtagelsen, udgør en risiko, siger Kim Volder Hammershøj. 

Regionsrådsformand ser ikke tydelig udfordring i Gødstrup

Selvom både læger, patienter og nu også ambulancereddere fortæller om kaotiske forhold, så er der ingen tydelig udfordring i Gødstrup sammenlignet med andre steder, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau.

- Vi har set tallene igennem, og vi kan ikke se, at man venter længere tid med en ambulance i Gødstrup, end man gør på regionens andre hospitaler, og det går i øvrigt heller ikke i den gale retning, siger formanden. 

- Så vi bliver nød til at få snakket med de her mennesker om, hvad der er op og ned i det her, for vi kan simpelthen ikke se i tallene, at vi skulle have særlige udfordringer i Gødstrup, slår han fast. 

Se hele interviewet med formanden for Region Midtjyllands regionsråd her: 

1:30
Ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau, indikerer regionens tal ikke problemer med ventetid for ambulancer, men de tager udsagnene alvorligt og vil undersøge situationen.