MF’er efter TVMV-dokumentar om Gødstrup: - Især to ting springer i øjnene

Jens Henrik Thulesen Dahl fra Danmarksdemokraterne kræver hurtig handling efter at have set TV MIDTVESTs dokumentar. Men han er også positivt overrasket på nogle punkter.

3:06
Efter TV Midtvests dokumentar om travlhed på Akutmodtagelsen på Gødstrup slår en sundhedsordfører nu fast, at der skal gøres noget ved den omtalte sygehusafdeling
Foto: Jan Ebbesen/Esben Kock Jensen/Flemming Christensen, TV MIDTVEST

Endnu en politiker reagerer nu efter at have set TV MIDTVESTs dokumentar fra Danmarks mest omdiskuterede akutmodtagelse, som ligger i Gødstrup.

Især to ting springer i øjnene på folketingsmedlem Jens Henrik Thulesen Dahl, sundhedsordfører for Danmarksdemokraterne.

- Ja, de er pressede, og ja, der er rigeligt at lave, lyder det fra Jens Henrik Thulesen Dahl.

Lægerne på akutmodtagelsen i Gødstrup har råbt vagt i gevær og fortalt om ambulancer, der holder i kø med patienter på bårerne.

De har også fortalt om overbelægning på afdelingen og konsekvenserne heraf. Ifølge dem er patientsikkerheden truet.

"Kompetent personale"

TV MIDTVEST har derfor skildret en enkelt dag på akutafdelingen for at få syn for sagen.

Og selvom der er ting, som bekymrer politikeren efter at have set programmet, så er der også positive ting at fremhæve.

- Det gør mig rigtig glad at se, at de læger og sygeplejersker, der er der, de får udført opgaven. De patienter, der kommer ind, de bliver behandlet. De får, det de skal have.

- Så man kan sige, den der voldsomme bekymring, man kunne have haft på forhånd, den er jeg heldigvis lidt beroliget på.

Jens Henrik Thulesen Dahl oplever i udsendelsen “et kompetent personale”.

- Både læger og sygeplejersker ved, hvad de skal gøre og håndterer opgaven og får det fra hånden på en effektiv måde. Jeg oplever ikke, at der er nogen risiko for patienterne i det her, siger danmarksdemokraten.

10:19
Arbejdspres gjorde i vinter Akutmodtagelsen på Regionshospitalet Gødstrup til Danmarks mest omtalte sygehusafdeling. TV MIDTVEST fulgte overlæge Anders Jørgensen og kollegaerne på en vagt.

Ikke pladser nok

På den anden side så folketingspolitikeren også ting, som ligger lige på grænsen.

- Jeg kan også godt se, at hvis det udvikler sig og bliver mere i nogle af de situationer, de beskriver, hvor der jo nærmest er, folk der står i kø, jamen, så er der jo behov for at gøre noget.

I udsendelsen må en patient blandt andet tages ud af sin stue og henvises i sin seng til en plads på gangen.

Og der meldes flere gange om, at flere patienter er på vej ind i akutmodtagelsen, end der er plads til.

Det er ikke holdbart, mener Jens Henrik Thulesen Dahl.

- Vi skal skabe en situation, hvor vi er sikre på, at de altid har en sengeplads til den, der kommer ind akut. Og det kunne virke lidt som om, at det er på grænsen til, at det kan lade sig gøre, vurderer han.

Og så er personalet spændt for hårdt for efter hans mening.

- Man har travlt lige på den lidt for hårde side måske.

Det er overlæge Anders Jørgensen og hans kollega Martin Dons Boysen, der er sygeplejerske, som har sagt ja til at lade tv-kameraerne følge dem i løbet af en hel dagvagt i akutmodtagelsen.

Gennem hele udsendelsen oplever seeren, at personalet må operere med en kalkuleret overbelægning på afdelingen.

En hastesag

De kritiske forhold i dokumentaren bekræfter Jens Henrik Thulesen Dahl i, at det har været den helt rigtige beslutning at få kaldt sundhedsministeren i samråd.

- Vi skal have nogle rammer, vi skal have nogle midler, vi skal have nogle ressourcer, og vi skal have en vej til at sikre mere personale.

- Det vil jeg også bruge det her til. Den her udsendelse den giver egentlig bare endnu et indblik i, hvad det er, der foregår, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Spørgsmål: Bør I ikke have det her indblik, uden at journalisterne kommer og viser det for jer?

- Det kan du jo altid sige, at vi burde. Men altså, jeg er ny på det her område. Jeg ved, at jeg ikke ved alting, og derfor er vi selvfølgelig nødt til at tage de oplysninger ind, vi får.

Her henviser Jens Henrik Thulesen Dahl også til, at læger på sygehuset har informeret sygehusledelsen om deres bekymringer på akutafsnittet. 

- Det er jo egentlig det, vi reagere på. Vi siger: Når det er kommet derhen, at de føler, at der er behov for det, så er vi nødt til at tage det alvorligt. Så er vi nødt til at gå ind og spørge ministeren, hvad vil hun gøre ved det? slutter Thulesen Dahl.

Det har ikke været muligt at få et interview med indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), men hun skriver dog følgende til TV MIDTVEST:

”Der er ingen tvivl om, at der er travlhed i Gødstrup og på flere andre akutmodtagelser, hvor personalet må løbe stærkt. Derfor har regeringen også afsat 2 milliarder kr. til en akutplan, der skal lette presset på sygehusene.”

Indenrigs- og Sundhedsministeriet oplyser desuden, at regeringen for nyligt har bevilget penge til at etablere 15 nye akutberedskaber, der udover at yde hurtig akut hjælp til borgere kan være med til at aflaste akutmodtagelserne.