Lægefalig direktør om akut-dokumentar: Vi ser travlt personale, der løser opgaven fortrinligt

Den lægefaglige direktør på Regionshospitalet i Gødstrup kommenterer dokumentaren 'Den travle akutmodtagelse'.

2:17
En læge, en regionsrådspolitiker og den lægefaglige direktør forholder sig til arbejdsforholdene i Gødstrup.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Der er travlt på akutafdelingen på Regionshospitalet Gødstrup, men ikke mere travlt end at personalet på tilfredsstillende vis kan løse opgaven med at tilse og behandle de akutte patienter, der kommer ind.

Nogenlunde sådan lyder den samlede vurdering fra lægefaglig direktør, Jens Friis Bak, efter han har set dokumentaren 'Den travle akutmodtagelse'.  

- Vi ser jo en arbejdsdag, hvor man i den største travlhed i spidsbelastningsperioden har et personale, der løser opgaven på fortrinlig vis, synes jeg, siger Jens Friis Bak. 

Efter en længere debat om presset på afdelingen har TV MIDTVEST fået lov til at følge arbejdet på en dagvagt på akutmodtagelsen i Gødstrup. Dokumentaren viser ifølge direktøren, hvordan personalet arbejder de fleste dage i afdelingen. 

- Det er et dedikeret personale, og de forstår fuldstændig, hvad det er for en opgave, de står overfor. Det er et rigtig dygtigt personale, vi har, konstaterer han. 

Er det en presset dag, vi ser i dokumentaren?

- På det tidspunkt af dagen (hvor optagelserne er lavet red.), er der stor travlhed, og den er presset, men jeg ser også, at det er et personale, der overkommer opgaven, siger direktøren. 

Er det et personale, der er for presset, du ser?

- Jeg synes ikke, det giver indtryk af, at de er for pressede. Jeg synes, det giver et indtryk af, at de har travlt, men at de ved præcis, hvad de skal gøre, siger Jens Friis Bak.  

0:52
(Uddrag af dokumentaren) Anders Jørgensen må organisere de ledige senge, så der bliver plads til de dårligste patienter.

Af optagelserne fremgår det blandt andet, at der på et tidspunkt i løbet af vagten kun er en enkelt ledig seng, samtidig med at der er nye 14 patienter på vej ind på akutafdelingen. Det er ifølge direktøren hverken usædvanligt eller nødvendigvis problematisk.

- Klippet viser jo ikke den prioritering, der altid må foregå i en akutafdeling, siger han. 

- Det er jo ikke alle patienter i en akutafdeling, der skal i en seng. Det er jo derfor, vi skal have et venteværelse, så vi kan prioritere patienterne. De patienter, som er mest syge, skal vi have ind i akutafdelingen, og de skal være i en seng. Og så er der faktisk nogle patienter, som kommer til akutafdelingen, som godt kan sidde og vente. 

- Det er ubekvemt og ikke særlig rart at sidde og vente, men det er patienter, hvor vi med sikkerhed kan have dem til at vente. Vi vil ikke have risikopatienter til at sidde i venteværelset. De skal være i akutafdelingen, understreger direktøren. 

- Men ja, vi kan godt have flere patienter, end vi har senge. Og vi kan godt have patienter til at sidde og vente. Og ja, det er ubekvemt. Det er ikke særlig god service, kan vi sige, men det er ikke farligt, siger han. 

- Vi er nødt til at prioritere, siger han.

0:51
(Uddrag af dokumentaren) Sygeplejerske Martin Dons Boysen sender en patient videre, der må vente på gangen, inden afgang til næste afdeling

En anden scene i programmet viser en patient, der midlertidigt må parkeres på en gang, indtil hun kan komme videre til næste afdeling. Hun bliver flyttet for at gøre plads til en anden patient. 

- Nej, det er ikke rimeligt. Det er en patient, der bliver flyttet fra en modtagestue i akutafdelingen og som skal op i et sengeafsnit. Og der går lidt ventetid, imens hun venter på portøren. Vi ville da helst have, at patienten kunne flyttes omgående, men det er kapacitet. Det er ikke farligt, men det kan være ubekvemt, siger direktøren.     

Travlt personale

Programmet giver et indblik i en arbejdsplads, hvor personalet kan have meget travlt i perioder. Det er naturen i en akutmodtagelse, forklarer den lægefaglige direktør. 

- Jeg tror, man må sige, at på en akutmodtagelse vil der være store udsving i belastningen. Der er, som vi ved, tidspunkter på døgnet, hvor der er rigtig meget tryk på. Så er der andre tidspunkter på døgnet, hvor der er mere ro på, dem ser vi ikke så mange af i klippet. Det skal vi heller ikke, men det er nok det, man ved, man går ind til, når man skal arbejde på en akutafdeling.

- Det er nogen, der godt kan lide den dynamik, der er i en akutafdeling. Det kan være for meget ind imellem - det er der ingen tvivl om, men jeg tror, hvis man har valgt at arbejde i en akutafdeling, så ved man godt, at der er et stort udsving i arbejdsbelastningen. 

Se 'Den travle akutmodtagelse'

10:19
Arbejdspres gjorde i vinter Akutmodtagelsen på Regionshospitalet Gødstrup til Danmarks mest omtalte sygehusafdeling. TV MIDTVEST fulgte overlæge Anders Jørgensen og kollegaerne på en vagt.