Forældre mødte kaos og ventetid i Gødstrup: - Det er ikke for sjov, man sidder i en ambulance med blå blink

Den kaotiske modtagelse var under al kritik, mener de, og bakkes op af læger, der beretter om patienter, der må vente på ambulancebåren.

2:28
Patientsikkerheden er truet lyder nødråbet fra akutlæger og patienter ved Regionshospitalet i Gødstrup
Foto: Jonas Sørensen, TV MIDTVEST

To uger før jul blev toårige Hjalthe Mortensen pludseligt syg.

- Vi kørte ham selv ind til lægehuset og følte, at det var en stabil situation, fortæller hans mor, Maj-Britt Mortensen. 

I første omgang var forældrene overbevidste om, at Hjalthe ikke fejlede noget alvorligt. Men pludselig kunne lægen ikke få kontakt til deres dreng. 

-  Han falder hen, og vi kan ikke rigtig få øjenkontakt med ham. Og når man står med et barn på to og et halvt år, som er så syg og dårlig, så håber man bare, der er nogen, der tager det seriøst, siger Maj-Britt Mortensen om situationen.

Forsøgte forgæves at få fat på børneafdeling

Lægen vurderede, at Hjalthe skulle på sygehuset med kørsel 1. 

Derfor blev han og forældrene hentet af en ambulance og kørt med blå blink fra Spjald til Gødstrup. På vej i ambulancen forsøgte ambulanceredderen flere gange at ringe til sygehuset for at forberede dem på at modtage Hjalthe, men det lykkedes ikke at komme igennem til afdelingen, husker Maj-Britt Mortensen. 

- Telefonen blev bare ikke taget. Så da vi kom op på afdelingen, var de meget forvirrede over, at vi ankom, uden at de vidste det. Vi kunne allerede der mærke, at der var meget travlt på akutafdelingen, de var stressede, meget pressede, fortæller Maj-Britt Mortensen. 

Ambulancer i kø for at aflevere patienter

Familien fra Spjald er ikke ene om sin oplevelse af et presset hospital. 

Oplevelsen af de kaotiske forhold på det nye sygehus, støttes af akutlægerne, som beretter om patienter, der må blive i ambulancen, fordi der ikke er plads indenfor. 

- Vi har set patienter, der måtte vente i ambulancebårerne, fordi der ikke var plads i afdelingen. Man har simpelthen ikke kunnet komme af med patienterne, når der har været så travlt i afdelingen, fortæller overlæge på akutafdelingen på Regionshospitalet Gødstrup, Anders Brøns Møllekær. 


Derfor rejser lægerne nu 'det røde flag' i bekymring, siger han.

- Det er altid ubehageligt, når vi ikke kan nå at tilse patienter tidsnok, og det gør mig bekymret for patienterne. Generelt er vi utrygge ved patientsikkerheden i Gødstrup, fordi vi har utroligt travlt, fortæller overlægen. 

Og i nogle tilfælde kan ventetiden blive fatal, fortæller han. 

- Vi har haft patienter i venteværelset, som har haft en sygdom, hvor den tid, der går før den behandlingen startes, kan have betydning for deres overlevelse, siger han. 

Ventede i uvished

Da Maj-Britt Mortensens toårige søn i december havde brug for behandling på Børne- og Unde Akutafdelingen blev familien mødt med kaos. 

- Vi oplevede en afdeling, som var under pres. Sygeplejersker, som ikke har været på toilettet, eller spist i flere timer – det talte de åbenlyst om. De flyver ind og ud ad dørene og spørger forvirret hinanden, hvilke patienter, de har tilset. Det var kaos, og det gjorde os utrygge, fortæller Maj-Britt Mortensen.

Ifølge hende kom der først en læge og tilså hendes søn en halv time efter den kaotiske ankomst. Og det undrede hende. 

- Det er ikke for sjov, at man sidder i en ambulance med blå blink og fuld udrykning – det var jo en lægelig vurdering, at der var behov for hjælp med det samme, så det forventer man jo at få, forklarer hun.

- 30 minutter er lang tid for en forældre, der står og ikke ved, hvilken tilstand dit barn er i, og hvad han fejler, siger hun. 

Arbejder på en løsning

I morgen er problemerne i Gødstrup på dagsordenen til Region Midtjyllands Forretningsudvalg. 

Der må snart findes en løsning, mener regionsrådspolitiker, Ib Bjerregaard (V), som også sidder i regionens hospitalsudvalg. 

Han kalder situationen skrækkelig og alarmerende. 

- Vi har drøftet det her i lang tid, og det vigtigste er at finde ud af, hvad det er der er brug for. Hvis det handler om kroner og ører, er det noget, vi kan gøre noget ved, men hvis det handler om mandskab, så kan det være svært at løse med det samme, siger han. 

Men selvom problematikkerne længe har været kendt, så har Region Midtjylland handlet som de kunne, mener politikeren.

- Jeg synes, vi har reageret i forhold til personalesituationen, i forhold til de oplysninger, vi har fået, siger Ib Bjerregaard. 

- Der skal uddannes flere akutlæger på landsplan, men det er en længere proces. Og mens den er i gang, er der kommet flere akutpatienter ind, og det er ikke noget, vi har haft en forventning om, påpeger han. 

0:36
Hospitalsledelsen i Gødstrup erkender, at forholdene i akut-modtagelsen er uholdbare.

Hospitalsledelsen på Regionshospitalet i Gødstrup erkender, at forholdene i akutmodtagelsen er uholdbare.  

Lægefaglig direktør, Jens Friis Bak, understreger, at ledelsen tager nødråb fra akutlægerne alvorligt, og er klar med forslag til løsninger. 

- Det handler om omlægning af arbejdsgangene, hvor vi kan se, at vi kan få en bedre bemanding i de spidsbelastede situationer, og det er sådanne ting, vi skal gøre noget ved hurtigt, siger Jens Friis Bak. 

Kritik af system - ikke af personale

Hjemme i Spjald er familien Mortensen kommet sig over den ubehagelige oplevelse på Børn- og Unge Akutmodtagelsen i Gødstrup. Men den skræmmende dag satte tankerne i gang, fortæller Maj-Britt Mortensen. 

- Det gør mig bange, for hele systemet. Det er ikke en kritik af de, der arbejder der, for hatten af for dem, de kæmper en brav kamp. Men det er en kritik af vores system, som åbenbart ikke fungerer, siger Maj-Britt Mortensen. 

Hun og familien er ellers godt vant i hospitalsvæsenet, med børn, som har haft en regelmæssig gang på Børn- og Ungeafdelingen på Regionshospitalet Gødstrup, som hun understreger at familien ellers har gode oplevelser hos. 

- Men jeg kan ikke forestille mig, hvordan det må være, hvis det er første gang, man står med en kørsel 1, og så oplever det, vi oplevede. Vi er nok blevet bedre til at sige: Hey, vi har altså brug for hjælp nu. 

- Men folk, som ikke er vant til systemet, det må være en frygtelig situation at stå i, siger Maj-Britt Mortensen.