Glintborg: Vi er på rette vej

Midt- og vestjyderne har lettet foden fra speederen, og det vil betyde færre ulykker.

200515Fotovognvirker.jpg

Nye tal fra Vejdirektoratet viser, at danskerne har sat hastigheden ned. Det sker, efter regeringen som led i en trafiksikkerhedspakke i februar hævede antallet af politiets fotovogne til 100 fra 25.

- Det fortæller os, at vi er på rette vej. Hvis vi får nedsat hastigheden, så får vi også nedsat antallet af alvorlige færdselsulykker. Det viser al forskning. Så lige i øjeblikket er jeg en rigtig glad mand, siger Henrik Glintborg, leder af færdselsafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Farten har stor betydning

Ifølge Vejdirektoratet har fart indflydelse på omkring 40 procent af dødsulykkerne i Danmark. I Jylland er gennemsnitshastigheden fra februar til april faldet med 1,5 kilometer i timen, mens faldet er en kilometer i timen på øernes landeveje.

- Selv om 1,5 km ikke synes af meget, så har det en voldsom indflydelse. Vi ved, at en redaktion på 5-10 kilometer i timen kan have en afgørende indflydelse på, om man bliver alvorligt skadet i et færdselsuheld, eller om man kan gå der fra, siger Henrik Glintborg.

I Midt- og Vestjylland oplever politiet en tendens til at køre for stærkt. Det afspejler sig også sidste års ulykkesstatistik. Her mistede 38 livet i trafikken, og det er det højeste tal på landsplan. Over 250 personer blev alvorligt skadet. Men nu ser det ud til, at bilisterne har fået øjnene op for fartens betydning.

- Jeg håber, det her er et billede af at folk er blevet mere opmærksomme på deres fart. På grund af vi har øde tyndtbefolkede vejstrækninger er man kommet til at glemme at holde øje med hastigheden. Så jeg håber folks højre fod ikke hviler helt så tung på speederen, siger Henrik Glintborg.

Fotovogne virker

I Midt og Vestjyllands Politikreds er man gået fra tre til 13 fotovogne. Det er især dem, der har indflydelse på hastigheden.

- De steder, hvor fotovognene holder, er ikke tilfældige. Det er steder, hvor vi ved, der sker ulykker, og hvor vi så håber at få nedsat hastigheden og dermed færre ulykker. Så det er helt fint, at folk er opmærksomme på de steder. Vi er kun interesserede i, at folk er opmærksomme på deres hastighed og de steder, de risikerer at møde en fotovogn, siger Henrik Glintborg.

Nye tal fra Vejdirektoratets hastighedsbarometer viser, at man i februar, marts og april i år oplevede de laveste gennemsnitshastigheder på landeveje og i zoner, hvor man må køre 50 kilometer i timen, i ti år.

Desuden er andelen af bilister, der kører hurtigere end 90 kilometer i timen på landeveje med hastighedsbegrænsning på 80 kilometer i timen, faldet til 28 procent fra 33 procent i 2014.