Thyborønboere bør undersøges for PFAS

Borgerne i Thyborøn bør blive undersøgt for PFAS-stoffer i kroppen gennem en blodprøve, mener en ekspert. En god idé, siger en regionspolitiker.

3:13
Nes Tychsen håber, der kommer noget afklaring på, hvor farlig eller ufarlig PFAS-forureningen i området er.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Det bør undersøges, om borgerne i Thyborøn har PFAS-stoffer i kroppen. Det mener Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen, der er professor og leder af Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet. 

Udmeldingen kommer, efter det onsdag blev offentliggjort, at der er fundet PFAS-forurening i den sydlige del af byen.

- Selvom man ikke kan gøre noget ved det nu og her, så kan man bruge det til at tage sine forbehold fremadrettet, og her tænker jeg specielt på børnene, siger hun.

Ifølge hende kan stofferne påvirke et fosters vækst og børns respons på vaccinationer. Derfor mener hun, man skylder thyborønboerne i det område, hvor der nu er fundet høje koncentrationer af PFAS, at undersøge omfanget af forureningen til bunds ved at tilbyde dem en blodprøve.

Og det synes Susanne Buch (SF), der er medlem af regionsrådet i Midtjylland, er en god idé.

- Jeg forstår godt, hvis man bliver bekymret for, om ens helbred er i fare. Derfor skal vi som region tage det meget seriøst og hjælpe borgerne til at få sat nogle screeningsundersøgelser i gang for at se, om de er udsat og eksponeret for stofferne, siger hun.

PFAS er en paraplybetegnelse for en række flourstoffer, der tidligere blev brugt i brandslukningsskum og pizzabakker, og der er fundet sammenhæng mellem stofferne og forskellige helbredsproblemer.

Derfor var beskeden om de nye fund af PFAS i Thyborøn også en ubehagelig overraskelse for nogle af byens beboere.

- Det var med blandede følelser. Man tænkte: ”Hvad sker der nu?” Først var det jo kun på den anden side, og nu er det pludselig hernede i byen, siger Nes Tychsen, der er efterlønner.

Det er jorden i den sydlige del af Thyborøn, der er forurenet med PFAS.
Det er jorden i den sydlige del af Thyborøn, der er forurenet med PFAS.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Ja tak til blodprøve

Hvis han bliver tilbudt at få taget en blodprøve, er han ikke i tvivl om, at han vil sige ja.

- De kan da lige så godt se, hvor galt det er, siger han.

Han frygter dog ikke for sit eget helbred.

- Jeg har boet her i 12 år, så jeg har ikke boet her så længe som andre. Dem, der er født herude, er nok mere udsat for det, siger Nes Tychsen.

Han har dog valgt at sætte sit arbejde med at anlægge en ny køkkenhave på standby. Han havde ellers lige fået fræset jorden og sat hegn op, men nu kommer frøene ikke i jorden.

- I hvert fald ikke i den jord, der er her. Det bliver i baljer eller højbede, hvor der er lukket ned til, siger efterlønneren. 

Tidligere er der også konstateret forurening med PFAS ved Banegravssøen lige uden for Thyborøn.