OL i Tokyo

Løbetalentet blev opdaget i gummirøjser og overalls: Nu skal Thijs løbe maraton til OL

Som 14-årig udtalte Thijs Nijhuis, at han drømte om at komme til OL en dag. Nu går den drøm i opfyldelse, når han skal løbe maraton ved OL i Tokyo.

Det er første gang at 28-årige Thijs Nijhuis skal deltage ved OL.
Det er første gang at 28-årige Thijs Nijhuis skal deltage ved OL.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

I sin lejlighed i Aarhus står maratonløberen Thijs Nijhuis og laver fire madder efter en træningstur. To rugboller skåret i halve. Han spiser nemlig ikke rugbrød.

- Rugbrød ligger meget tungt i maven, synes jeg. Og så er mine forældre fra Holland, og der spiser man ikke rugbrød, så det har vi aldrig rigtig gjort derhjemme, siger den 28-årige løber.

Forældrene flyttede til Danmark med deres børn, da Thijs Nijhuis var fem måneder gammel for at drive et landbrug. Med sig tog de blandt andet den hollandske version af pålægschokolade, De Ruÿter, som er i drysset form fremfor pålæg. Det kommer på halvdelen af Thijs Nijhuis fire madder og i en god mængde.

- Der skal bare godt på, og så er man klar til at spise. Det er godt med kulhydrater, når man skal løbe stærkt, siger han.

Stærkt løber den ranglede fyr fra Kjeldbjerg, lidt uden for Skive, også. Med tiden 2 timer 10 minutter og 57 sekunder kvalificerede Thijs Nijhuis sig til OL i Tokyo på maratondistancen. Det er oven i købet den næsthurtigste tid sat af en dansker.

- Det har taget mig halvdelen af mit liv at nå hertil, så jeg glæder mig rigtig meget til, at vi skal til Sapporo og løbe, og jeg glæder mig til at stå på startstregen sammen med verdens allerbedste og se, hvor meget mit niveau rækker til, siger OL-debutanten.

Lysten skal være der - også i regnvejr

Det er karrieren, der peaker for 28-årige Nijhuis, når han til august på OLs sidste dag skal løbe en af kongedisciplinerne ved den ældgamle tradition. Sammen med cirka 100 af verdens bedste allerbedste maratonløbere skal Nijhuis kæmpe om de øverste pladser på sejrspodiet.

Hverdagen bærer også præg af, at løberen fra Kjeldbjerg er en del af verdenseliten. Hver uge bliver det til mellem 12-14 løbeture. Udover den store mængde træning er den direkte modsætning til fysisk aktivitet også en vigtig del af rejsen mod verdenstoppen.

- Restitution er noget af det allervigtigste. Det er nok noget af det, man glemmer som yngre atlet, at man skal slappe af. Man skal faktisk kunne holde ud til at lave ingenting, siger den hurtige løber fra Kjeldbjerg.

Thijs Nijhuis i den danske dragt, da han deltog ved VM i maraton 2019 i Doha. Her blev han nummer 31.
Thijs Nijhuis i den danske dragt, da han deltog ved VM i maraton 2019 i Doha. Her blev han nummer 31.
Foto: Aleksandra Szmigiel/Reuters/Ritzau Scanpix

Mens Thijs Nijhuis laver ingenting på sofaen bliver der læst en bog eller to. Han studerer nemlig medicin på Aarhus Universitet, hvor han er nået til 10,5. semester, som han selv kalder det. Nogle semestre har han taget orlov fra, og nogle har han trukket tiden ud på for at få tid til at deltage i internationale løb rundt om i verden.

Det betyder nemlig noget for hurtige medicinstuderende at have noget at se frem til, når løbekarrieren en dag er forbi. Thijs Nijhuis nærmer sig en løbers guldalder, som er i slut tyverne og start trediverne, og pengene vælter ikke ligefrem ned over maratonløberne, som regnen på de kold træningsdag i november.

- Det, der gør, at jeg bliver ved med at løbe, er, at jeg har lysten til at løbe. Hvis jeg får flere dårlige løbeture end gode løbeture på en uge, så tror jeg, at jeg stopper. Det er ikke en sport, hvor man tjener oceaner af penge. Det er ikke noget, jeg kan leve af resten af livet, siger han.

Lysten skal også være der, understreger maratonløberen, der stadig er tilknyttet Viborg Atletik & Motion. Det kræver nemlig disciplin at tage ud i isende koldt vejr en morgen, inden en forelæsning kalder i den anden ende af byen.

- Selvfølgelig er der forskel på at løbe i shorts og solskin inde på stadion i 20 grader, mod at løbe en december morgen i minus fire grader, og det pisseregner. Men jeg tror, man skal lære at elske processen, hvis man skal nå de store mål, siger den hårdtarbejdende Nijhuis, der under corona også tog et studiejob hos en lægepraksis under corona.

Thijs Nijhuis i dragten fra Viborg Atletik & Motion.
Thijs Nijhuis i dragten fra Viborg Atletik & Motion.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

- Jeg havde nok lidt for meget krudt i røven

Thijs Nijhuis' forældre mener, at disciplin og vilje har været i deres søn, lige siden løbetalentet blev opdaget, hvilket det gjorde hjemme på gården lidt uden for Skive.

- Jeg havde nok lidt for meget krudt i røven. Det er der mange andre unge drenge, der også har, og for at de ikke skal blive pisseirriterende, så skal de ud og bevæge sig lidt. Min mor skulle have arbejdsro til at passe kalvene, så hun sendte mig over til naboen og tilbage igen i overalls og gummistøvler, fortæller maratonløberen nostalgisk.

Det overraskede mor, Gerda Nijhuis, hvor hurtigt sønnen kom tilbage fra naboen, så da han var 12 år gammel fik Thijs Nijhuis et stopur i julegave. Siden da tog han tid på sig selv og skrev det ned på gule post-it notes.

Det var nogle glimrende tider, tænkte løberen selv og forældrene, så talentet måtte kunne bruges til et eller andet.

- Jeg begyndte til fodbold, men jeg nok var bedst uden bolden, så da jeg var 13 år begyndte jeg til atletik i stedet.

- Lynhurtigt fandt de ud af, at kuglestød og længdespring ikke lige var min kop te, så jeg blev sendt videre til et løbehold, siger Thijs Nijuis.

Det viste sig at være en rigtig beslutning. Det er nemlig blevet til adskillelige danmarksmesterskaber på løbebanen på 1500 og 5000 meter-distancen.

Thijs Nijhuis kommer først over målstregen ved et af hans utallige Danmarksmesterskaber.
Thijs Nijhuis kommer først over målstregen ved et af hans utallige Danmarksmesterskaber.
Foto: Thijs Nijhuis, Facebook

Kunne ikke blive hurtigere på 5 km

Thijs Nijhuis troede også, at hans første OL-deltagelse skulle være på 5000 meter-distancen. Men da han forsøgte at kvalificere sig til OL i 2016, var løberen fra Kjeldbjerg 18 sekunder for langsom. En stor skuffelse i øjeblikket for den ambitiøse løber.

- Det er noget, man dvæler ved nogle dage, og så kigger man fremad. Man kan jo ikke gøre noget ved fortiden. Så prøver man at blive bedre og se, om man ikke kan løbe endnu hurtigere. Det var ligesom benzin på bålet til at løbe endnu hurtigere i 2017 og 2018, men det skete bare ikke.

Han begyndte i stedet at træne op til maratondistancen. I første omgang for at se, om det var noget kroppen kunne klare.

Det kunne den sagtens. Faktisk i så overbevisende grad, at han vandt DM-guld på distancen i 2018 med tiden 2 timer og 19 minutter i hans første maraton overhovedet.

Siden da har han forbedret sin tid med ni minutter, og til OL i Tokyo satser han på at løbe endnu hurtigere. Målet er nemlig at slutte langt højere end den placering, som bookmakerne tror han får.

- Hvis jeg kunne komme op i bedste halvdel, så ville jeg forbedre min seedning med 30-40 placeringer, så det, synes jeg, er et fint og realistisk mål. Jeg er jo en relativ ung maratonløber, og udskydelsen af OL har nok ikke gjort mig dårligere. Tvært imod, fortæller maratonløberen fra Kjeldbjerg.

Thijs Nijhuis skal løbe maraton til OL den 8. august.

5:01
Se dette indslag om Thijs Nijhuis fra 2019, hvor han jagtede OL-kvalifikationen.