Kjeldberg-løber presset i hedt OL-maraton - ender som nummer 70

Eliud Kipchoge vandt i suveræn stil maratonløbet ved OL, mens danske Abdi Ulad blev nummer 23. Thijs Nijhuis fra Kjeldbjerg endte på 70. pladsen.

Ingen af de to danske løbere til OL-maraton var med helt i front. Det var derimod den kenyanske løber Eliud Kipchoge, der førte an.

Den forsvarende olympiske mester og verdensrekordholder på maratondistancen, Eliud Kipchoge, levede natten til søndag tid dansk op til favoritværdigheden og vandt maratonløbet ved OL.

Han løb de 42,195 kilometer på 2 timer, 8 minutter og 38 sekunder - næsten 7 minutter langsommere end hans verdensrekord.

Danske Abdi Ulad sluttede på en flot 23.-plads, mens løbets anden dansker, Thijs Nijhuis fra Kjeldbjerg, lidt uden for Skive, blev nummer 70 ud af 106 løbere.

Dermed levede maratonløberen, der til daglig er tilknyttet Viborg Atletik & Motion, ikke helt op til sin egen målsætning, som han havde givet udtryk for forud for OL.

- Hvis jeg kunne komme op i bedste halvdel, så ville jeg forbedre min seedning med 30-40 placeringer, så det, synes jeg, er et fint og realistisk mål. Jeg er jo en relativ ung maratonløber, og udskydelsen af OL har nok ikke gjort mig dårligere. Tværtimod, sagde Thijs Nijhuis til TV MIDTVEST, før han rejste til Tokyo for at deltage i OL.

Nijhuis gennemførte i tiden 2 timer, 26 minutter og 59 sekunder, altså et kvarter langsommere end den tid, han kvalificerede sig til maratondistancen med.

Den anden deltagende dansker, Ulad, løb i tiden 2 timer, 15 minutter og 50 sekunder.

Sølv og bronze gik til henholdsvis hollandske Abdi Nageeye og belgiske Bashir Abdi efter en spurt med kenyanske Lawrence Cheron.

Løbet blev afviklet 1000 kilometer nord for Tokyo i Sapporo, og det blev skudt i gang klokken 07.00 lokal tid for at undgå den værste varme.

Men der var 26 grader og en høj luftfugtighed, da feltet blev sendt af sted, og det satte sit præg på den klassiske OL-disciplin.

Udfordret Nihjuis

Rekorder var ikke for alvor aktuelle, og de udfordrende forhold blev også tydeliggjort i det faktum, at 11 af de 106 startende løbere var stået af allerede omkring halvvejsmærket. 30 løbere nåede aldrig målstregen.

Den danske duo lagde forholdsvist konservativt ud og slap hurtigt frontgruppen. Men begge arbejdede sig også stille og roligt op gennem feltet.

Efterhånden stod det dog klart, at Abdi Ulad var stærkest løbende, mens OL-debutanten Thijs Nijhuis var mere udfordret.

Ulad var halvvejs igennem løbet nummer 46, men den 30-årige dansker disponerede sine kræfter flot og forbedrede sin 35.-plads fra OL for fem år siden. Han var også over et minut hurtigere end sin egen tid fra Rio.

I front satte Kipchoge konkurrenterne af efter omkring 30 kilometer, og derefter så han sig aldrig tilbage.

Han havde i mål 1 minut og 20 sekunder ned til nærmeste konkurrent, og det er den største vindermargin ved et OL-maraton siden 1972, skriver AFP. Det er desuden Kipchoges 13. sejr i de 15 maratonløb, han er stillet op i siden 2013.