OL i Tokyo

Kim fra Videbæk jagter medalje ved sit første OL - Det er vores tur, og det er vores chance

29-årige Kim Astrup fra Videbæk er med, når der skal kæmpes om medaljer ved OL i Tokyo. Det er drøm, han har haft, siden han var helt lille.

Kim Astrup har drømt om OL, siden han som dreng gik til badminton i Videbækhallen. Nu bliver drømmen endelig til virkelighed.
Kim Astrup har drømt om OL, siden han som dreng gik til badminton i Videbækhallen. Nu bliver drømmen endelig til virkelighed.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Når OL-åbningsceremonien i morgen løber af stablen på det olympiske stadion i Tokyo, så bliver det et øjeblik, som mange har ventet længe på. Det er nemlig på grund af coronapandemiens hærgen denne gang hele fem år siden, at millioner af sportshungrende fans rundt omkring i verden sidst fik lov til at se deres største idoler i aktion på den allerstørste scene.

Det betyder samtidig, at tusindvis af atleter har måttet finde sig i at få udskudt drømmen om at opleve den olympiske fakkel på allernærmeste hold, men nu kan Tokyo for anden gang i historien endelig byde velkommen til de olympiske lege.

Én af dem, der har ventet længe på dette øjeblik er 29-årige Kim Astrup fra Videbæk. Han er badmintonspiller og har sammen med doublemakkeren Anders Skaarup Rasmussen kvalificeret sig til legene i Japans hovedstad.

- Man har jo siddet, siden man var en lille purk og fulgt med i de største danske og internationale verdensstjerner foran skærmen derhjemme. Der har man jo kunnet se, hvad det har betydet for de største atleter at deltage og vinde medaljer. Nu er det så blevet min tur, og jeg glæder mig helt vildt, fortæller Kim Astrup.

Kim Astrup (tv.) danner i dag makkerpar med Anders Skaarup Rasmussen (th.)
Kim Astrup (tv.) danner i dag makkerpar med Anders Skaarup Rasmussen (th.)
Foto: Lasse Uttrup & Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Drømmen om at blive rigtig god til noget

Det var i Videbækhallen, at Kim Astrup for første gang fik smag for ketsjersport. Her prøvede han som 8-årig første gang kræfter med den sport, som han fulgte intenst med i hjemme via fjernsynsskærmen.

- Jeg fandt ud af i løbet af de første 4-5 år, at det var der, jeg havde den største chance for at blive rigtig god. Jeg har altid haft en drøm om at blive rigtig god til noget, så der forfulgte jeg den drøm gennem badminton, fortæller han.

I dag tilhører ham og makkeren Anders Skaarup Rasmussen den absolutte top inden for dansk badminton. Det blev for alvor tydeligt i 2018, da makkerparret sikrede sig en guldmedalje ved EM.

Kim Astrup bor i dag på Frederiksberg. Det gør han for at kunne møde til træning hver dag i Brøndbyhallen.
Kim Astrup bor i dag på Frederiksberg. Det gør han for at kunne møde til træning hver dag i Brøndbyhallen.
Foto: Lasse Uttrup & Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Kim Astrup har de seneste ni år levet af at spille badminton på fuldtid, og han træner i dag sammen med den danske badminton-elite i Brøndbyhallen. Derfor har han valgt at bosætte sig på Frederiksberg langt væk fra barndommens gade i Videbæk, men han har dog ikke helt glemt, hvor han kommer fra.

- Selvom jeg har en fremtoning, som er på og fylder meget inde på banen, så er det stadig med ydmyghed og stor respekt for min modstandere. Det tror jeg helt sikkert ligger i mine rødder, fortæller han.

180 rejsedag om året

Selvom badminton i Danmark må nøjes med at være den syvende mest populære sportsgren, og dermed må se sig overskygget en smule af blandt andet fodbold og håndbold, så er det ikke alle steder i verden, hvor det er sådan. Badminton er nemlig nationalsport i flere asiatiske lande, og det er især stort i Kina, Indonesien, Malaysia, Korea og Japan.

Kim Astrup kalder det selv et 8-16 arbejde, som indebærer to daglige træningspas med fysisk behandling indimellem. Derudover bruger han 180 dage om året væk fra Danmark og dermed familie og venner for at kunne jagte medaljer i de store internationale turneringer.

- Det er sjældent, man står øverst på podiet, så når vi har tabt de lidt større kampe, har vi helt sikkert revurderet, om det er det værd at bruge så meget tid og energi væk fra familien. Men når man så får følelsen af at stå øverst på podiet, så overskygger det alt, og det bekræfter bare én i, at alt det hårde arbejde bærer frugt, fortæller han.

Der er nok af danske badminton-legender for Kim Astrup at leve op til. Her ses nogle af dem på bannere i Brøndbyhallen.
Der er nok af danske badminton-legender for Kim Astrup at leve op til. Her ses nogle af dem på bannere i Brøndbyhallen.
Foto: Lasse Uttrup & Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

- Det er vores tur, og det er vores chance

Det er første gang, at Kim Astrup og Anders Skaarup Rasmussen skal til OL. Tidligere har de kæmpet med blandt andre makkerparrene Mathias Boe/Carsten Mogensen og Mads Conrad/Mads Colding om at være det bedste danske herredouble-par.

I dag er Astrup og Skaarup eneste herre-par, der skal til Tokyo. De er dermed klar til at jagte en OL-medalje, som ville være blot den anden danske af slagsen nogensinde.

- Det her må jo så siges at være det største, jeg har prøvet at være med til. Jeg kan godt mærke, at ved alle beslutninger, jeg tager i min dagligdag, spørger jeg mig selv, om det gør mig bedre eller dårligere frem mod OL, lyder det fra Astrup.

Badmintonturneringen løber mellem den 24.-31. juli. Udover herredoublen er Danmark også repræsenteret med to herresinglespillere, en kvindesinglespiller, en kvindedouble og en mixed double.

- Jeg glæder mig helt sikkert allermest til at komme til Tokyo for at kæmpe om medaljer. Alt det med olympiaden, åbningsceremoni, andre sportsgrene og sådan noget er lidt en biting i forhold til det, vi er kommet efter. Vi er kommet for at konkurrere, og vi er kommet for at spille det bedste badminton i vores liv. Alt hvad vi har gjort de sidste mange år, har været forberedelse til det her OL. Det er vores tur, og det er vores chance, fortæller Kim Astrup.