Helena fra Holstebro var med til åbningsceremonien: - Jeg sneg mig op foran for at få det hele med

Den 21-årige OL-svømmer Helena Rosendahl Bach får sig en på opleveren ved OL i Tokyo, hvor hun går side om side med de bedste atleter i verden.

Da vi ringer til Helena Rosendahl Bach sidder hun på sin altan i OL-byen og sveder. Der er 33 grader i skyggen, men indenfor i aircondition er hendes syv roomies, hvor nogle af dem sover.

- Nogle af dem skal svømme i aften, så vi skal lige tie lidt stille, siger den 21-årige svømmer fra Holstebro.

Det skal Helena Rosendahl Bach dog ikke. Først på mandag tager hun for alvor hul på sit OL, når hun svømmer indledende heat på distancen 1500 meter fri.

quoteDet er fedt at være omgivet af de bedste atleter i verden.

Helena Rosendahl Bach, svømmer, Holstebro

De syv roomies er også danske svømmere, der skal kæmpe for medaljer til Danmark, og man finder nok ikke en lejlighed, hvor talentmassen er større inden for svømning.

- Det er ret vildt. Det er hyggeligt, at vi alle sammen bor sammen. Selvfølgelig skal man acceptere, at man nogle gange skal tie stille. Vi er otte mennesker, og vi skal respektere hinanden. Men der er en vildt fed stemning, siger Helena Rosendahl Bach, der nu kan kalde den tidligere OL-vinder Pernille Blume og medaljevinder Jeanette Ottesen for sine bofæller.

- Jeg følte, at jeg repræsenterede noget stort

Det er dagen efter åbningsceremonien ved De Olympiske Lege, og den unge svømmer er stadig høj efter oplevelsen, som hun fik på det olympiske stadion fredag eftermiddag dansk tid.

- Det var virkelig stort. Det var superfedt at få lov til at gå ind, og jeg sneg mig op foran for at få det hele med. Det kriblede i maven, jo tættere det kom på, og da de sagde Danmark, var det bare virkelig fedt, siger Helena Rosendahl Bach.

Helena Rosendahl Bach med telefonen i hånden forsøger at få det hele med fra åbningsceremonien.
Helena Rosendahl Bach med telefonen i hånden forsøger at få det hele med fra åbningsceremonien.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

 Svømmeren fortæller, at åbningsceremonien generelt var en rigtig god oplevelse, men at én ting overskinnede resten af begivenheden - også selvom hele herligheden foregik uden jublen fra tilskuere.

- Det var helt klart at gå ind med flaget, og da de råbte Danmark. Jeg anede ikke, hvor jeg skulle kigge hen. Jeg følte, at jeg repræsenterede noget stort. Men jeg vil virkelig gerne prøve det igen med tilskuere, fortæller hun.

Går side om side med de bedste i verden

Den unge svømmer gik ind på den olympiske stadion sammen med det, man kan kalde en desarmeret dansk flok af topatleter. Der var nemlig kun 18 ud af 111 danskere som deltog. De mange fravær skyldes, at de atleter, der skulle i kamp lørdag, havde fokus på deres kommende præstation. Samtidig er der også mange danske atleter, der ikke er ankommet til Tokyo endnu.

Men ikke desto mindre har Helena Rosendahl Bach allerede mødt og hilst på nogle af de andre danske atleter. De fleste af dem er kendte sportsfolk, men de er ikke altid til at genkende.

- Man går forbi andre danskere og genkender trøjen, fordi den har jeg også på. Men vi går rundt med mundbind hele tiden, så de er ikke altid til at kende. Men så siger vi hej til hinanden og snakker - også selvom vi ikke kender hinanden, fortæller svømmeren fra Holstebro.

Alle de danske svømmere har været i Japan i cirka to uger, men først tirsdag ankom de til OL-byen, og det har været en stor omvæltning, når man er vant til Holstebros gader.

- Det har været stort. Jeg havde forventet, at byen var stor, men det er lidt større, end jeg havde tænkt. Der er mennesker over det hele i deres uniform. Jeg glemmer hele tiden, at det ikke kun er svømmere, men det kan jeg jo se, når jeg går rundt, at de dyrker en anden sport. Men det er fedt at være omgivet af de bedste atleter i verden, siger hun.

Tema

OL i Tokyo