Emil fra Skive tog til OL uden at komme i kamp: - Man får egentlig at vide, at man ikke er god nok

Sprinteren Emil Mader Kjær blev siet fra af stafetlandstræneren, da det afgørende stafethold ved OL skulle sættes.

Der er stille på etagerne, som danskerne bor på i OL-byen i Tokyo. Skibonitten Emil Mader Kjær fortæller, at mange af de danske atleter ligger vandret på OLs officielle sidste dag.

- Der var gang i den hele natten. Den danske ambassade holdte fest for de danske atleter, og der var sørget for det hele med pølsevogn og fadøl. 

- Jeg fik et par fadøl, men ikke nok til at få tømmermænd. Man kunne dog godt se på nogle af de andre, at de var atleter. De er ikke vant til at drikke, fortæller Emil Mader Kjær med et grin.

Hvis du ikke har hørt om den 21-årige sprinter ved dette OL, så er det også forståeligt. Han har nemlig slet ikke været i kamp, selvom han har været i Tokyo siden den 24. juli.

quoteJeg var megaskuffet. Det var svært at få at vide.

Emil Mader Kjær, sprinter, Skive

Han var udtaget til stafetlandsholdet i 4x100 meter sprint, hvor de var seks løbere til fire pladser. Gennem hele legene har de seks løbere trænet sammen og kæmpet om pladserne, men i sidste ende så landstræneren ikke Emil Mader Kjærs vej.

- Dagen før løbet fik vi at vide, hvem der skulle løbe. Det stod på en tavle, hvem der skulle løbe hvilke ture, og jeg kunne se, jeg var femtevalg. 

- Jeg var megaskuffet. Det var svært at få at vide. Man får egentlig at vide, at man ikke er god nok, og det er aldrig sjovt at få at vide. Jeg har vist, at jeg løber lige så hurtigt som de andre herovre, men det var ikke godt nok, siger Emil Mader Kjær.

Danmarksrekord uden skibonitten

Man kan tydeligt mærke, at den unge skibonit er en ambitiøs ung mand, der vil fremad i atletikverdenen. Han blev udtaget til legene som sjette mand, er den nyeste mand på holdet og har pt. den dårligste personlige tid på 100 meter af de seks sprintere med tiden 10,44 sekunder.

Alligevel er der så meget konkurrence-gen i Emil Mader Kjær, at han føler, han burde have fået chancen på det olympiske stadion.

- Landstræneren sagde, at det var på grund af manglende erfaring. Jeg er også lige kommer ind på holdet, men nu her synes jeg ikke, det er en fair beslutning, for jeg ville virkelig gerne have løbet. Men når man tager alting i betragtning, var det nok en fair beslutning af landstræneren, siger Emil Mader Kjær, der varmede op med de fire udvalgte og skulle holde sig klar, hvis der pludselig kom en skade.

Det er hundrededele af et sekund, der skiller sprinterne på landsholdet ad, med ser man på resultatet, som stafetlandsholdet leverede ved OL, tyder det på, at landstræneren satte det rette hold. 

Holdet gik nemlig hen og slog den danske og nordiske rekord i 4x100 meter med næsten et helt sekund. Det var dog ikke nok til en finaleplads.

Mod ny by og ny rekord

På trods af den manglende deltagelse ved konkurrencerne ser Emil Mader Kjær tilbage på to begivenhedsrige uger i Japan.

- Det har stadig været en megafed oplevelse. Det har været megafedt at bo i OL-byen sammen med alle drengene.

- Det er jo kæmpe bygning, vi bor i sammen med nogle andre nationer, og så er vi blevet kastet ind nogle små lejligheder med små værelser. På den måde har der ikke været meget privatliv. Det har været lidt ligesom til et sommerfodboldstævne, siger Emil Mader Kjær.

Mandag flyver skibonitten hjem til Danmark, men der bliver ikke meget pause til den ambitiøse sprinter. Kort tid efter hjemkomsten flytter sprinteren nemlig til Aarhus, hvor han fortsætter træningen blandt andet sammen med Simon Hansen og Kojo Musah, der begge var med til at løbe Danmarksrekorden hjem ved OL.

Det kan forhåbentlig hjælpe skibonitten videre med nogle af de mange delmål, han har for sin karriere.

- Målet er at bevise, at jeg løber hurtigere end 10.44, og så skal jeg være en del af holdet til EM og VM næste år og selvfølgelig også til OL i Paris 2024. Nu skal jeg lige hjem og løbe et par stævner, og så siger vi tak for i år.

Det er dog planen, at Emil Mader Kjær stadig skal repræsentere Skive Atletik & Motion.

0:26
Sådan gik det til i 2018, da Emil Mader Kjær som 18- årig vandt DM-guld på 200 meter-distancen.