Nu skal gaverne byttes: Sådan er reglerne

Der bliver trængsel i butikkerne i dag på årets store byttedag. Har du styr på dine rettigheder i forhold til at bytte julegaverne? Få et overblik over reglerne her.

Kalenderlyset er brændt ned, anden er spist, gaverne pakket op, og nu venter så næste fase i juleræset - gaverne skal byttes. 

Tredje juledag er traditionelt set den helt store byttedag, men har du helt styr på, hvordan byttereglerne er? Hvis det kniber lidt, så fortvivl ikke. Med hjælp fra Samvirke guider vi dig igennem reglerne.

Vigtigt at huske

Sådan er reglerne, når gaven er købt i en fysisk butik

Hvis din julegave er købt i en fysisk butik, og den ellers er fejlfri og uden mangler, så har du faktisk ikke som udgangspunkt krav på at kunne bytte den, fordi en handel, som regel, altid er bindende. Langt de fleste forretninger tilbyder dog, som en service, at du kan fortryde dit køb eller bytte en gave.

Hvis butikken gør det, så skal betingelserne for retten til at fortryde eller bytte tydeligt fremgå ved købet. Det kan gøres enten mundtligt eller skriftligt. Typisk vil det stå på bonen, som det i øvrigt altid er en god idé at få med.

Du har altså ikke automatisk ret til at få pengene retur for en gave. Heller ikke selvom du har bonen med. 

Forretningen har desuden ret til indskrænke din ret til at fortryde eller bytte din julegave. De må eksempelvis gerne kræve, at du bytter inden for otte dage, eller at udsalgsvarer ikke kan returneres. 

Sådan er reglerne, hvis gaven er købt på internettet

Er din gave derimod købt online på internettet, per postordre eller andet fjernsalg, så gælder der andre regler.

Fra den dag gavegiveren har modtaget varen, er der 14 dage til at fortryde købet. Det vil sige, at selvom du først fik gaven den 24. december, så begynder fortrydelsesperioden altså, som udgangspunkt, den dag, hvor giveren modtager pakken.  

Hvis den 14. dag fra modtagelsesdatoen falder på en helligdag, så udvides fortrydelsesretten med en ekstra dag. Det betyder, at hvis julegaven blev modtaget den 11. december, og de 14 dage reelt er udløbet, så kan du stadig nå at sende pakken retur i dag, den 27. december.

Varen skal være i væsentlig samme stand, hvis du vil fortryde købet. Du må altså gerne prøve bukserne, men du må ikke gå udenfor i regnjakken, inden den returneres. 

Som udgangspunkt skal du selv betale de omkostninger, der måtte være, ved at sende varen tilbage. Reglerne gælder ikke køb af billetter til eksempelvis koncerter eller sportsbegivenheder.