Oleksandr underviser sine landsmænd i dansk: Først er der fodbold – så er der sprogundervisning

En fodboldklub i Salling er blevet nødt til at kombinere fodboldtræning med selvlært danskundervisning. Ellers får østeuropæerne i klubben ingen sprogundervisning.

Østeuropæiske medlemmer er strømmet til idrætsforeningen Sallingsund FC de seneste år. 40 betalende medlemmer spiller nu trofast fodbold flere gange om ugen. Men det er ikke kun bolden de er kommet for at træne med - efter fodbold træner de også deres danskkundskaber.

quoteMange af dem arbejder til sent ud på aftenen, og at komme alene ned på en sprogskole der, det får de ikke gjort.

Søren Skyldahl, formand i Sallingsund FC.

- De er efterhånden blevet en stor del af vores klub, og dem vil vi rigtig gerne bruge mere tid på fremadrettet, siger Søren Skyldahl, formand i Sallingsund FC.

Det er vigtigt for klubben, at spillerne bliver bedre til dansk, så de kan integrere sig. Klubben har derfor forsøgt at få et samarbejde op at stå med kommunens sprogtilbud og den lokale landboforening, så sprogundervisningen kunne lægges sammen med fodboldtræningen i Glyngøre Hallen. Indtil videre er det ikke lykkedes.

- Mange af dem arbejder til sent ud på aftenen, og at komme alene ned på en sprogskole der, det får de ikke gjort. Så derfor prøver vi at forene foreningsliv med at de også kan få noget mere ud af det, så det kommer til at fremstå som en helhed, så de både får sport og sprog ud af det, siger Søren Skyldahl.

Derfor underviser en af spillerne nu sine holdkammerater. Han har boet i Danmark i flere år, han er den bedste til dansk, og derfor står han ved tavlen og underviser de fremmødte i cafeteriet, plus de otte der følger med på Skype.

- Jeg har lidt travlt, fordi jeg skal lære dem dansk. Men det handler ikke kun om sprog det her, det handler også om kultur, for 2000 kilometer længere østpå gør vi tingene på en anden måde, siger Oleksandr Pryadko, der bor i Salling.

Selvundervisning er den eneste mulighed

Ingen af østeuropæerne her har kunnet få kommunens sprogtilbud til at passe ind i deres hverdag. Derfor har de selv fundet på løsningen med hjemmelavet danskundervisning. Og de mange medlemmer bliver gerne hængende i cafeteriet til klokken 23.

quoteSpillerne er ved at miste tålmodigheden, og det er også derfor, at vi på nuværende tidspunkt prøver at gøre lidt selv.

Søren Skyldahl.

- Det er vigtigt at kunne sproget, når man befinder sig i Danmark. De vil gerne lære sproget, for så kan de bedre snakke med deres danske kammerater på arbejdet, eller når de køber ind, siger Oleksandr Pryadko.

Hos Sallingsund FC håber de på, at der i fremtiden kan komme en sproglærer fra kommunen ud og undervise fodboldspillerne efter træning. Men selvom samarbejdet er i gang, så går det for langsomt mener klubbens formand.

- Spillerne er ved at miste tålmodigheden, og det er også derfor, at vi på nuværende tidspunkt prøver at gøre lidt selv, siger Søren Skyldahl.

Tema

Når Øst møder Vest


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Kultur.