Vingegaard på vej til at skrive Tour de France-historie: Bliver første dansker på podiet i 25 år

Jonas Vingegaard fra Glyngøre forsvarer sin andenplads på enkeltstarten og kan nu køre til Paris som toer i Touren.

Jonas Vingegaard har taget fusen på alt og alle.
Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Jonas Vingegaard er snublende tæt på at lave et historisk dansk sportsresultat.

Søndag kører han ind til Paris på den sidste etape i Tour de France, og medmindre alt går galt, vil han efterfølgende kunne træde op på podiet på Champs-Élysées.

Vingegaard forsvarede nemlig sin andenplads i klassementet med en flot præstation på lørdagens 20. etape, der bød på en 30 kilometer lang enkeltstart.

- Jeg har ikke forstået det. Det er fuldstændig vanvittigt. Jeg er helt uden ord, siger en rørt Jonas Vingegaard til TV2 SPORT efter løbet.

Jumbo-Visma-danskeren blev nummer tre. Kun Vingegaards holdkammerat Wout van Aert og landsmanden Kasper Asgreen var hurtigere. Van Aert endte som etapevinderen med en tid, der var 21 sekunder hurtigere end Asgreens.

Tårerne fik frit løb

Der blev bidt negle og krydset fingre i Hillerslev, hvor Jonas Vingegaard er født, og hvor forældrene stadig bor.

- Kom så knægt, lød det fra Claus Vingegaard, da hans søn lå afsted på dagens rute som den næstsidste rytter.

Og selvom graderne herhjemme i Danmark i forvejen er høje, så føltes de endnu højere hjemme foran skærmen.

- Har du det også varmt, spurgte Karina Vingegaard sin mand undervejs i løbet. 

Og da sønnen så kom over målstregen, kunne tårerne ikke holdes tilbage længere.

- Jeg bliver bare så glad. Det han har kæmpet for i alle de år, det er lykkedes. Jeg tror faktisk også, at han kniben en tåre nu, hvis jeg kender ham ret, lyder det fra Vingegaards mor, mens Claus Vingegaard tilføjer: 

- Nu kan det ikke gå galt. Han har en enorm viljestyrke, det er helt vildt. 

Efter Jonas Vingegaard har fået pusten, fortæller og spørger TV2 SPORT's reporter ind til forældrenes reaktion og støtte.

- Jeg er selvfølgelig bare glad for, at de følger med. Jeg er helt uden ord faktisk, siger en rørt Vingegaard.

Opbakning fra barndomsbyen

Det er ikke kun mor og far, som har fulgt med på sidelinjen. I den lille by Hillerslev med 360 indbyggere kender de fleste til cykeltalentet og familien. Derfor har det også været ekstra sjovt at følge med i Tour de France i år.

- Jeg synes, det er vildt. Det er virkelig imponerende og sejt. Han fortjener også at komme så langt, når han har trænet så meget, siger Paul Bunk Sørensen, der selv har gået i klasse med Hillerslevs cykeltalent.

Og barndomsbyen havde da også regnet med, at han ville holde anden pladsen efter dagens enkeltstart.

- Han kommer da på podiet i morgen. Det regner vi da med. Alle her i byen ved, hvem han er, fortæller Rie Poulsen, der har passet Jonas Vingegaards storesøster, da hun gik i børnehaveklasse.  

Og det gør han så efter alt at dømme.

Overbevisende forsvar

Hurtigt stod det klart, at det ikke ville blive svært for danskeren. Ved første mellemtid var Vingegaard 16 sekunder hurtigere end Carapaz.

Vingegaard bragede afsted og satte næstbedste tid af alle ved anden mellemtid, 1 minut og 3 sekunder hurtigere end Carapaz' tid samme sted.

Efterhånden var det kun et teknisk uheld eller styrt, der kunne fravriste danskeren den samlede andenplads, og det skete ikke. Med en overbevisende præstation konsoliderede Vingegaard sin plads i det samlede regnskab.

Vingegaard øgede dermed sit forspring til løbets nummer tre, Richard Carapaz (Ineos), og så godt som sikrede den første danske podieplacering i Tour de France, siden Bjarne Riis vandt i 1996.

/ritzau/