Strandede grønlandske efterskoleelever samlet på Mors: - De er lidt på den

På Galtrup Efterskole har 25 grønlandske elever lige nu undervisning som normalt, og snart kommer endnu flere strandede efterskoleelever til.

De fleste efterskoler er lige nu lukket ned på grund af coronasituationen i Danmark. Men på Galtrup Efterskole på Mors er der stadig masser af elever.

- Vi har mange grønlandske elever, og mange af dem har opholdt sig hos familie i Danmark i juleferien. Da de så skal tilbage igen, bliver skolerne lukket, siger Jens Hvid Skouboe, som er forstander på Galtrup Efterskole

Alle landets skoler – herunder også efterskolerne - blev lukket den 17. december. Men udenlandske elever behøver ikke at rejse hjem.

- Det var for vores vedkommende cirka 25 elever, som så startede igen efter juleferien den 3. december, siger Jens Hvid Skouboe.

Glæder sig til mere liv på skolen

Galtrup Efterskole har i alt 50 grønlandske elever. Og selvom halvdelen af dem har valgt at blive i Danmark under coronanedlukningen og følger et skema, som de plejer, så er efterskolelivet alt andet end normalt.

- Det er fint nok, men det er lidt mærkeligt uden de andre. Det føles, som om der mangler noget, siger 15-årige Mia Hansen fra Nuuk.

Galtrup Efterskole har en særlig linje for grønlandske elever. Men her i coronatiden skal skolen nu være samlingssted for alle elever fra Grønland, hvis skole er lukket.

- I fredags lavede vi en aftale med selvstyret om, at vi åbner op for de elever, som måtte være strandet på andre efterskoler, der er lukket. Der er cirka 200 grønlandske elever i Danmark, og dem, der har holdt juleferie i Danmark, de er lidt på den, siger Jens Hvid Skouboe.

Skolen har mulighed for at teste eleverne for coronasmitte, når de ankommer, og så kan de fortsætte deres skolegang på Mors.

Selvom det er fint at have skolen helt for sig selv, så glæder eleverne sig dog også til, at der forhåbentlig snart kommer mere liv igen.

- Så bliver det godt igen og normalt igen, siger 16-årige Louise Dorph.


Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Samfund.