Smukt syn: 60 gamle træskibe indtager Limfjorden

60 gamle træskibe sejler i denne uge rundt i Limfjorden og konkurrerer om at komme først frem til næste havn. Det kræver samarbejde, og det er noget, de kender til på skoleskibet Marilyn Anne.

I disse dage sejler cirka 60 gamle træskibe rundt i Limfjorden. Det handler om samarbejde, når skibene sejler fra havn til havn og konkurrerer om at komme først.

Det er årets udgave af træskibssejladset Limfjorden Rundt, der er i fuld gang. Arrangementet er dog ændret i år, hvor de deltagende må undvære fællesspisning og fest.

quoteDet er en lidt speciel ting, og det tror jeg også, vores elever har lagt mærke til.

Toke Aagaard, skipper på skoleskibet Marilyn Anne

Torsdag lagde skibene til i Nykøbing Havn, som var omdannet til en markedsplads med forskellige boder. På havneområdet var der også linet gamle veteranbiler op på havneområdet, og der var tombola med gevinster, som de lokale havde doneret.

Et af skibene, der deltog i kapløbet, er skoleskibet Marilyn Anne. En tremastet skonnert fra 1919. Ombord er skipper Toke Aagaard. Han er glad for at have det årlige møde med andre skibsinteresserede.

- Det er jo en af de få gange om året, alle de her skibe mødes, og vi ser hinanden. Så det er hyggeligt, fordi der er mange her, der har sejlet sammen på alle mulige skibe på kryds og tværs.

Efterskoleelever ombord

Det er ikke nødvendigvis kapløbet, der er i højsædet, når skibene i løbet af ugen lægger til i seks forskellige havne i Limfjorden. Ombord på Marilyn Anne er nemlig også en flok efterskoleelever, som fungerer som bemanding under sejladsen.

Skibet tilbyder en alternativ skolegang for 9. og 10. klasser, og Toke Aagaard er ikke i tvivl om, at eleverne kan tage en masse vigtig læring med sig efter opholdet på skoleskibet.

- Det er en lidt speciel ting, og det tror jeg også, vores elever har lagt mærke til. De vidste det godt lidt i forvejen, men jeg tror, det er blevet ret tydeligt for dem, hvad det er, de egentlig er en del af. Vi prøver at motivere dem til at yde en indsats og se, at det godt kan lykkes, hvis vi arbejder sammen.

Venlig kappestrid

Selvom elevernes læring er vigtig for Toke Aagaard, er det trods alt ikke helt ligegyldigt, hvilken placering de ender på i den venlige kappestrid, som arrangørerne betegner det.

Tirsdag startede kapløbet med turen fra Løgstør til Thisted, og sjette og sidste stop er i Skive, hvor skibene lægger til lørdag. Og skipperen var godt tilfreds med resultatet af dagens etape, som gik fra Struer til Nykøbing.

- Vi fik en god start og kom på en andenplads, så det har været en rigtig god dag for os og vores elever. Samlet ligger vi sidst, men en andenplads i dag var rigtig, rigtig fint, siger Toke Aagaard.

I dag, fredag, lægger skibene til på Fur, inden de afslutter årets træskibssejlads på lørdag, hvor de altså lægger til i Skive, og der uddeles præmier til alle gennemførende skibe.


Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Kultur.