Nu afgøres hofkokkens retssag - sådan lyder forklaringerne
Sagen har ligget stille siden april, hvor Jens-Peter Skov, to forurettede og et vidne afgav forklaring. Her kan du få genopfrisket, hvad de forklarede.
Der var en lummer og seksuel tone i køkkenet. Det har den nu 66 år gamle ejer af Sallingsund Færgekro forklaret, da han sad på anklagebænken i Retten i Holstebro i april.
I dag genoptages sagen mod ham ved Retten i Holstebro.
- Sådan er tonen. Og du må ikke spørge mig hvorfor. Det er ikke værre på Sallingsund end andre steder, bedyrede Jens-Peter Skov.
Han mener ikke, at han har krænket nogen. I anklageskriftet, der indeholder to forhold, er han blandt andet tiltalt for at have rørt to ansatte på numsen, men det nægter kroejeren, at der skulle være sket bevidst.
- Det er sådan i et køkken, at vi er meget tæt sammen. Der er små passager, og nogle gange, når man skal forbi hinanden, er et køkken et farligt sted at være med knive og ild, så vi har en holdning til, at man lige markerer, at man går forbi ved at sige det eller lige røre, fordi der ikke er meget plads, forklarede han roligt, mens han sad i vidneskranken med hænderne placeret på bordet foran sig.
I skærende kontrast til Jens-Peter Skovs forklaring stod i april de to forklaringer, som anklageskriftets to forurettede kom med.
Hånd på hofterne og en hage på skulderen
Den ene har været ansat som elev og siden kok på kroen. Han fortalte, at han allerede på sin første dag oplevede noget, som, han synes, var underligt. Det skete, mens han stod og skar løg i køkkenet.
- Så kommer han (Jens-Peter Skov, red.) hen, står bagved, tager fat i mine hofter og lægger sin hage på min højre skulder, så jeg bliver trukket ind mod ham. Han spørger: "Synes du, det her er grænseoverskridende?" forklarede manden.
Ifølge ham selv, svarede han "ja" på spørgsmålet, og så skulle Jens-Peter Skov have sagt: "Okay, jeg skulle bare lige se, hvor vi var henne."
Da manden for anden gang oplevede at få sine grænser overskredet, sagde han fra. Det skete, efter den forurettede en dag blev rørt på ballerne af Jens-Peter Skov, mens han bukkede sig ned for at tage varer op fra gulvet.
- Jeg tænker inde i mig selv, at det skal stoppe. Så jeg kalder på ham og siger, at jeg synes, at han skal lade være, for jeg bryder mig ikke om det. Han svarer, at det bare var for sjov.
Under Jens-Peter Skovs forklaring i byretten, huskede kroejeren ikke, at den ansatte nogensinde gav udtryk for, at den 66-årige chef skulle have en grænseoverskridende adfærd.
- Nej, ikke mig bekendt.
- Det var modbydeligt
Efter det ændrede Jens-Peter Skov sin attitude overfor manden, forklarede han.
- Han er efter mig hele tiden. Hvis jeg skulle smøre et stykke rugbrød, så var det heller ikke godt nok.
- Det var modbydeligt. Det var jo ikke sjovt at gå på arbejde. Det føltes bare som 'hak, hak, hak'.
Mens manden forklarede sig, sad Jens-Peter Skov og lyttede opmærksomt uden at kigge mod vidneskranken. Samtidig kørte hans hænder lidt uroligt rundt på bordet foran ham.
Den tidligere ansatte fortalte om flere episoder, han mente havde fundet sted. Blandt andet et bid i øret under et kram fra Jens-Peter Skov, som havde efterladt manden i chok.
Alligevel vendte han retur til kroen for at arbejde efter at have været ansat et andet sted, og det ville anklageren gerne have en forklaring på.
- Det var for at hjælpe XXX (navn på køkkenchef udeladt, red.). Han er næsten som en far for mig, lød det.
Sagen mod Jens-Peter Skov begyndte med en artikelserie i Ekstra Bladet. Forstå sagens forløb i programmet herunder.
Offer var bekymret for andre ansatte
Sagens anden tiltalte var opvasker på kroen. Også han oplevede hurtigt noget, han i første omgang undrede sig over.
- Allerede første dag bemærker jeg det. Min første tanke var, at et stort varm kram var en måde at få mig til at føle mig velkommen på.
Men på sin anden arbejdsdag gik det fra undren til følelsen af at blive krænket.
- Han kunne komme bagfra og lægge sin hage på min skulder, enten holde rundt om, så han holder rundt om maven, eller tage fat rundt om hofterne eller ballerne, forklarede han.
Han fortalte i retten, at det ikke kan tælles på to hænder, hvor mange gange han har været udsat for det.
Anklageren ville vide, om det kunne være sket ved en tilfældighed, at kroejeren gik forbi og kom til at ramme den ansattes balle.
- Nej, svarede han tydeligt og uddybede, at han stod for sig selv i opvasker-køkkenet.
Også den ansatte konfronterede Jens-Peter Skov.
- Jeg siger, at jeg ikke finder det særlig behageligt, at han skal stå og være så tæt på mig. Han får det til at lyde, som om at jeg har misforstået det, husker den forurettede.
Det fik de påståede krænkelser til at stoppe, men i den kommende tid hilste Jens-Peter Skov ifølge manden ikke på ham, når han mødte ind, og han fik pludselig skyld for mange ting.
Også denne mand berettede om et bid i øreflippen og adskillige episoder, hvor Jens-Peter Skov har nusset hans øreflipper.
Han fortalte i retten, at han fortsatte med at arbejde på kroen, fordi lønnen var fin, og han havde svært ved at finde et andet job, som passede ind i hans liv. Og da krænkelserne blussede op igen, da kroen genåbnede efter coronanedlukning, gik han på kompromis med sig selv og fortsatte.
Siden han stoppede, har han ikke selv været personligt mærket af episoderne. Men han har alligevel været bekymret for, hvad der kan være sket for andre ude på kroen, sluttede han sin afhøring.
Sagen udskudt til nu
Oprindeligt var det planen, at sagen mod Jens-Peter Skov skulle være blevet afsluttet i løbet af én retsdag i april.
Men allerede fra morgenstunden den dag skred tidsplanen, da kroejerens forsvarer ønskede, at retten skulle tage stilling til, om sagens første forhold kunne afvises med henvisning til forældelsesfristen.
Det mente forsvaret nemlig.
Sagens anklager, Camilla Berg, var ikke enig, og det førte til en langvarig diskussion, som til sidst mundede ud i, at retsformanden ikke mente, at forholdet kunne pilles ud af sagen på forhånd. I stedet vil det blive medtaget i sagens afgørelse, om forholdet eventuelt er forældet.
Derfor mangler der stadig noget af sagen onsdag. Det drejer sig blandt andet om anklager og forsvarers procedurer.
TV MIDTVEST følger sagen dagen igennem.