Muslingefabrik efter nye regler: Frygter at skulle fyre hver femte

Regler og begrænsinger i forbindelse med indførslen af Natura 2000-områder i Limfjorden kvæler råvaregrundlaget for Vilsund Blues muslingefabrik, og det kan koste jobs i virksomheden.

Vilsund Blue i Nykøbing på Mors er Danmarks største producent af muslinger, men virksomheden kan snart lide et alvorligt knæk.  

Hvad er et Natura 2000-område?

Store dele af Limfjorden er nemlig blevet lagt om til Natura 2000-områder med fiskeforbud og begrænsninger som følge, og det kvæler virksomhedens råvaregrundlag.

- Vi har ikke råvarer nok til de varer, vi egentlig kunne sælge, så hvis der ikke sker nogen forbedring af råvarehensyn, så er vi nødt til at skære ned, siger Søren Mattesen, der er administrerende direktør i Vilsund Blue.

Meningen med Natura 2000 er ellers, at når man fjerner et stykke fiskevand, så åbner man op for et nyt, eller giver mulighed for at fiske på andre måder. Det er dog ikke sket endnu.

Begrænsningerne betyder derfor, at Vilsund Blue har mistet omkring 25 procent af dens råvarer. Den nedgang kan nu koste hver femte ansatte jobbet - og fabriksproduktionen er samtidig i fare for at skulle lukke.

- Hvis vi ikke har varerne, så kan vi jo ikke drive fabrikken, siger direktøren.

Inden jul skal virksomheden træffe en beslutning om, hvorvidt fabrikken med produktion af muslinger i konserves kan fortsætte eller ej. 

Fiskeriordfører undrer sig

Det kræver politisk vilje, hvis der skal findes en løsning på råvaremanglen, siger direktøren, og netop derfor prøver han at råbe politikerne op.

Fiskeriordfører for Venstre, Torsten Schack Pedersen, undrer sig da også over, at der ikke er blevet gjort noget for at åbne op for nye fiskemuligheder. Det går for langsomt, og der skal handling til nu, lyder det.

- Jeg synes, det er uacceptabelt, at gode danske arbejdspladser på Mors risikerer at forsvinde, fordi der ikke er nok råvarer. Så jeg kommer til at forfølge den her sag overfor ministeren, siger Torsten Schack Pedersen.

Fiskeriminister Mogens Jensen har ikke haft mulighed for at stille op til et interview i dag.

I et skriftligt svar meddeler han, at han har tænkt sig at besøge Vilsund Blue for at høre deres idéer til en udvikling af erhvervet.

Han fortæller samtidig, at ministeriet kigger på regler og ansøgninger for flere kunstige muslingebanker som en mulighed, men han understreger samtidig, at det hele skal kunne gøres på en bæredygtig måde.