MOA-teamet hjælper ensomme ældre: - Man glæder sig til at komme afsted

Sundhedsstyrelsen fremhæver Morsø Kommune som et godt eksempel for deres arbejde med ensomme ældre.

Ældre skal ikke være ensomme. Det er en holdning, de fleste kan være enige i.

På Mors har de måske fundet en løsning, som kan sikre, at langt færre ældre sidder alene. Det er MOA-teamet, der rykker ud.

- Vores primære opgave er at komme ud til ældre borgere i eget hjem. Der kan være den ene eller anden grund til, at vi bliver tilknyttet eller får en henvendelse. Det kan være en, der har mistet en ægtefælle og som så pludselig ikke ved, hvordan vedkommende kommer videre med sit liv, siger Kirsten B. Pedersen. Hun er aktivitetsmedarbejder i MOA – det Mobile Omsorgs- og Aktivitets-team i Morsø Kommune.

Det smarte ved MOA-teamet er, at man som borger ikke skal forbi visitationen for at få lov til at deltage.

Som borger kan man selv henvende sig direkte og sige, at man selv, en pårørende eller nabo er ensom.

Rart at mødes

Anne Sejthen fra Nykøbing er en af dem, der har meldt sig til MOA-teamets aktiviteter.

Der er mange at vælge imellem, men Anne Sejthen har valgt stolegymnastik. Hun er ramt af slidgigt, og da det gjorde, at hun ikke længere kunne deltage i de aktiviteter, hun tidligere gik til, valgte hun stolegymnastikken.

- Vi har det rart. Vi mødes én gang om ugen og snakker lidt i pausen. Og ellers snakker vi ikke. Vi arbejder virkelig, når vi arbejder, fortæller hun om sammenholdet og den fysiske aktivitet.

MOA blev sat i verden i sommeren 2014, og der er som regel omkring 90 ældre tilknyttet MOAs forskellige tilbud. Og alle aktiviteterne er nemme at blive en del af.

Tilbuddet har indtil videre virket så godt, at Morsø Kommune bliver fremhævet som et godt eksempel af Sundhedsstyrelsen.

Får en glad kone hjem

Det er ikke kun for de deltagende, at det gør en forskel at holde kroppen i gang.

Også for de pårørende betyder det meget, at tilbuddet findes.

- Så har hun det jo meget bedre, når hun kommer hjem. Og så er det jo en fornøjelse for mig at få en glad kone hjem, siger Jens Sejthen, der er gift med Anne Sejthen.

Det har givet Anne Sejthen noget at se frem til i hverdagen.

- Det betyder rigtig meget. Man glæder sig til at komme afsted, og de er rigtig gode til at fortælle om, hvilke aktiviteter der er, siger hun.

Anne Sejthen er langt fra den eneste, som har benyttet sig af tilbuddet i Morsø Kommune.

Det estimeres, at MOA i løbet af de seneste fem år har været i forbindelse med cirka 700 ældre i kommunen.

Morsø Kommunes har siden 2014 haft en målrettet indsats mod ensomme ældre. Nu har andre kommune fået øjnene op for Limfjordsøens metoder.

Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Samfund.