Kommuner falder for incidensgrænsen: - Vi så det komme

Mandag sænkes grænserne for, hvornår der skal indføres lokale tiltag ved høj smitte i kommuner og sogne. Det rammer blandt andet Morsø og Vesthimmerland.

Fra 500 smittede per 100.000 til 400 smittede per 100.000.

Forskellen lyder måske ikke så stor, men den får stor betydning for, hvordan kommuner skal håndtere corona-pandemien. 

På et møde i epidemikommissionen d. 11. november blev man nemlig enige om, at grænsen for hvornår lokale tiltag skal indføres skulle sænkes. 

Det betyder, at det såkaldte incidenstal nu ikke må overstige 400 smittede per 100.000 indbyggere.

Det rammer blandt andre kommunerne Morsø og Vesthimmerland, men fælles for dem begge er, at man har været forberedt på, at grænsen kunne blive krydset. 

- Allerede i sidste uge implementerede vi de ting, vi ellers ville blive pålagt nu, fordi vi kunne se, hvor det bar hen ad. Særligt i Aars har smitte på en skole nemlig trukket os mod den her røde zone, så der har vi sørget for skarpere inddeling af klasserne både i undervisningen og i frikvarteret, fortæller Anne Krøjer, der er sundhedsdirektør i Vesthimmerland Kommune. 

Søndag ligger kommunen med et incidenstal på 418,5, efter 152 nye er testet positiv for coronavirus. 

Midt- og vestjyske kommuner, der søndag d. 14/11-21 overskrider grænsen.

Og måske finder man flere tilfælde, særligt i Aars, over de kommende dage, for planen er nemlig at øge testkapaciteten for at bryde smittekæden. 

- Vi har været i kontakt med Region Nordjylland, og er blevet enige om ekstra testkapacitet i Aars, så man kan blive testet alle dage fra 9 til 19, og vi håber, at folk vil lade sig teste og vaccinere, for udover børn er det også de uvaccinerede, der driver smitten. 

Ser tiden an

Også i Morsø Kommune har man krydset grænsen. Her ligger man søndag på 484.1 med 97 ny smittede. 

Her er man dog også forberedt, selvom der endnu ikke helt er overblik over situationen. Det fortæller kommunaldirektør i Morsø Kommune, Rikke Würtz.

- Nu er det særligt over weekenden, at smitten den er steget ret kraftigt, så vi holder møde mandag, for at finde ud af, hvor der skal sættes ind. Men i torsdags satte vi ind med nogle af de indledende tiltag som mere opdelte klasser i skolerne og øget testning

Inden weekenden gik i gang var kommunen også på Facebook, for at opfordre de lidt over 20.000 indbyggere om at hjælpe med at få smitten ned. 

Fælles for kommunerne er det, at man går tilbage til ugentlige møder, hvor man vil vende situationen og se på effekten at tiltagene, der særligt er målrettet skoleområdet, hvor flere kommuner oplever smitteudbrud blandt de mindste, der er uvaccinerede. 

Selvom smitten skulle stige lidt over de kommende dage, så håber man, at tiltagene og genindførelsen af coronapasset er nok til at bremse smitten. 

I første omgang forventer man i hvert fald ikke, at flere tiltag kommer på bordet.

 - Hvis der skal gøres mere, kommer det jo fra Styrelsen For Patientsikkerhed. Vi er løbende i kontakt med dem, og fredag sagde de, at der ikke er mere, vi kan gøre lige nu. Næste skridt kunne være digital undervisning for de små klasser, men det er kun, hvis Styrelsen anbefaler det, lyder det fra Anne Krøjer fra Vesthimmerland Kommune.  

I Midt- og Vestjylland er det Thisted Kommune, der ligger med det højeste incidenstal ,og derfor måtte de tidligere på ugen også forholde sig til en række nye anbefalinger. 

Thisted Kommune overskred også den tidligere grænse på 500 smittede per 100.000.