Kollerup overtog Pleidrups post: - Egon har betydet meget for mig

Erhversminister Simon Kollerup fandt stor inspiration i den afdøde Egon Pleidrup Poulsen, hvis dødsfald fik Kollerup til at stille op til Folketinget.

- Jeg så op til ham, og han var en toppolitiker. Alle vidste, hvem han var.

Der er kun roser til overs, når erhvervsminister Simon Kollerup husker tilbage på Egon Pleidrup Poulsen. Lørdag er det tiårsdagen for den tidligere borgmester i Morsø Kommunes død. Dagen hvor Simon Kollerups politiske karriere tog sine første spæde skridt, netop som Egon Pleidrup Poulsens liv sluttede. En dag der står tydeligt i erindringen hos erhvervsministeren fra Thy.

quoteEgon fyldte meget hjemme hos os, for han var en mand, som vi snakkede om, selvom han meget sjældent var på besøg.

Simon Kollerup, Soc.dem., Erhversminister

- Jeg kan stadig huske den aften. Jeg studerede i København og sad på en blå træk-ud-sovesofa fra Ikea, jeg havde sparet sammen til. Min far ringer og siger, at der var en fisker, der var død, og man troede, det var Egon. Det viser, hvilken figur han var, når min far ringer og siger, at en politiker var død, siger Simon Kollerup.

Den dengang 24-årige Simon Kollerup og 59-årige Egon Pleidrup Poulsen var ikke specielt tætte. Alligevel følte den nuværende erhvervsminister en særlig tilknytning til den tidligere borgmester. 

Hans far, Karsten Kollerup, kendte Pleidrup gennem fagforeningsarbejde, og lokalpolitikeren var et forbillede i Kollerup-hjemmet i Thy.

- Han har betydet meget for mig. Egon var en stærk og respekteret politiker. Egon fyldte meget hjemme hos os, for han var en mand, som vi snakkede om, selvom han meget sjældent var på besøg, fortæller Simon Kollerup.

Ingen var for stor eller lille

Egon Pleidrup Poulsen var kendt for sine taler. En mand der havde morsingboerne i sin hule hånd. Men ifølge erhvervsministeren var han langt bedre til at interagere med borgerne end til at holde taler.

- Jeg fandt stor inspiration i hans måde at gøre tingene. Han tog sig tid til at snakke med folk og ikke snakke til folk. Han havde en evne til at samle folk og ikke splitte dem ad. Når jeg ser på Folketinget som en slagmark, ville han være en kærkommen skikkelse. Han lagde vægt på samarbejde, og den slags mennesker kan vi godt bruge flere af.

Men hvad var det, der gjorde ham så vellidt og populær på Mors og i Thy?

- Han håndterede folk med humor i et sprog alle kunne forstå. Han kunne snakke med alle uanset, om det var direktøren eller personen fra værestedet. Det gjorde ham til stærk figur, at han ikke lod succesen stige sig til hovedet.

Selvom det er nemt for Simon Kollerup at sætte ord på Egon Pleidrup Poulsens kvaliteter, så var det ikke lige så nemt at tage dem til sig, da han sprang ud som folketingskandidat i 2010. Der skulle en venlig påmindelse fra en vælger til.

- Jeg husker stadig, da jeg var på kampagne ved Koldby Brugsforening i Thy. Jeg stod med min farverige folder og skulle overbevise folk om at stemme på mig. Pludselig blev jeg hevet til side af en person, der sagde: 'Prøv at gøre som Egon. Han ville have spurgt dem, hvad der optog dem i stedet for at sige, hvad der optog ham selv.' Resten af kampagnen blev virkelig god, for jeg gjorde det på Egons måde.

På valgdagen i 2011 besøgte Simon Kollerup Egon Pleidrup Poulsens gravsted. På videoen for klarer den dengang unge kandidat, hvorfor han slog vejen forbi mindelunden på valgdagen.

Den unge arvtager

Egon Pleidrup Poulsen var valgt som Socialdemokratiets spidskandidat i Thisted-kredsen til Folketinget. Men med den tidligere borgmesters dødsfald, var stillingen åben.

Den unge Simon Kollerup greb chancen i jagten på drømmen om at blive politiker. Han tog en hurtig beslutning og kort tid efter sad han i en tog på vej hjem til hjemstavnen for at pleje sit kandidatur.

- Jeg tog orlov fra mit job og lejede en rød Citroen Berlingo i Thisted, og så kørte jeg rundt til de ti partiforeninger i Thy og på Mors. Jeg fik urimelige mængder kaffe og ostemadder for at gøre opmærksom på mig selv.

Han var ikke et ubeskrevet blad for partiforeningerne. Fra 2002-2005 var Simon Kollerup formand Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Thisted, og mens han studerede i København lavede han politisk arbejde for hans parti.

Han var alligevel overrasket over, hvor stor opbakning han modtog fra hjemstavnen.

- Det var til min egen overraskelse, at jeg opnåede det samme resultat som Egon nåede, da han blev folketingskandidat. Det er jeg stolt over, for jeg ved, hvad han betød for borgerne. Det er en stor forpligtigelse at få den støtte, som han fik.

Socialdemokratiet afholder lørdag en mindehøjtidelighed for Egon Pleidrup Poulsen på Mors.