Hesteejer på Mors holder vejret efter herpes-udbrud i Thy: - Jeg frygter det rigtig meget

Det er ikke kun os mennesker, der kæmper med virusinfektioner for tiden. Et udbrud af hesteherpes i Thy har givet nervøse trækninger blandt hestefolk i området.

2:28
Ib Kirk er ejer af hingstestationen Katrinelund på Mors. Her har de ikke været ramt af hesteherpes, men for nylig kom smitten pludselig meget tæt på.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Hvis man er én af dem, der lever af at avle heste, så er ordet hesteherpes formentlig noget, der kan få selv de mest velfriserede nakkehår til at skyde gevaldigt i vejret. Den frygtede sygdom kan nemlig i visse tilfælde forårsage luftvejslidelser og lammelser hos de prægtige firbenede hurtigløbere i sådan en grad, at det i sidste ende kan ende med dødsfald.

Derfor er det også en urolig stemning, der i disse dage har sænket sig over hingstestationen Katrinelund på Mors. Det er nemlig kun få dage siden, at der udbrød hesteherpes på et stutteri i nabokommunen Thisted.

- Det er tæt på, så vi bliver nervøse. Jeg frygter det rigtig meget. For os, som lever af heste, ville det være fatalt at få det inden døre, fortæller Ib Kirk, der er ejer af hingstestationen Katrinelund på Mors. 

Det var på et hestestutteri i Snedsted i Thy, at der denne uge blev konstateret hesteherpes. Indtil videre har det kostet i alt fire heste livet.

- Vi opdagede, at hestene var knap så tilpasse ved, at de ikke spiste så meget, som de plejede, og at de viste en smule sløvhed, fortæller Ane Krabbe, der er datter af ejerne af det pågældende stutteri i Thy.

Tager alle forholdsregler

Herpesvirus smitter blandt heste gennem luften. Heste spreder millioner af viruspartikler hver gang de nyser eller hoster, og hvis det bliver fanget i næseborene hos en anden hest, kan der opstå smitte.

Selv raske smittebærere kan sprede smitte, når de udånder, selvom de ikke selv viser tegn på sygdom. Hingstestationen Katrinelund på Mors lever blandt andet af at bedække heste udefra, og derfra tager personalet på stedet i øjeblikket alle sine forholdsregler.

- Vi tager kun heste fra lukkede besætninger ind i øjeblikket, og vi tjekker dem af, når de kommer. Vi henstiller til, at folk får sæd tilsendt, så vi undgår den fysiske kontakt, fortæller Ib Kirk.

Nøglen er at inddæmme smitten

Hesteherpes er en sygdom, som har eksisteret i Danmark i mange år, og der findes forskellige grader af den. Den rammer ikke mennesker, men den kan brede sig voldsomt blandt dyr.

Derfor er det ifølge Dansk Ride Forbund vigtigt, at der hurtigt bliver gjort noget for at begrænse smitten.

- Om det er virus blandt mennesker eller heste, så er det de samme værktøjer, vi har at gøre med. Det er simpelthen et spørgsmål om at finde ud af, hvor smitten er henne og så få den inddæmmet, så den ikke kommer ud i den øvrige del af samfundet, fortæller Mette Uldahl, der er veterinærkonsulent hos Dansk Ride Forbund.

Derfor håber Ib Kirk nu også på, at folk, der jævnligt er i kontakt med heste i området, vil hjælpe med at være ekstra opmærksomme den kommende tid. 

- Jeg vil gerne appellere til alle hestefolk, at vi står sammen nu om at få den inddæmmet den og passer på, at den spreder sig i vildskab, siger Ib Kirk, der er ejer af Katrinelund på Mors.