Genåbnede efterskoler i vildrede: - Vi kan ikke opfylde testkravene

Betingelserne for at holde sin efterskole åben i de godkendte regioner ændrer sig lidt for hurtigt, hvis man spørger forstandere på Blidstrup Efterskole. Undervisningsministeriet selv er muligvis enige.

2:52
Ændrede testkrav og anbefalinger til afstand skaber frustration, bl.a. på efterskole på Mors.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Laura Tang går på ridningslinjen på Blidstrup Efterskole, og efter flere måneders nedlukning er hun endelig tilbage i sadlen.

Efterskolen ligger nemlig i den del af landet, der for et par dage siden fik lov til igen at slå døren op for eleverne.

- Jeg synes, det er helt fantastisk endelig at være tilbage, for jeg har virkelig savnet fællesskabet, siger efterskoleeleven.

Det er dog ikke uden betingelser, at eleverne har kunnet vende tilbage. Der er nemlig stillet krav om mere rengøring og høj hygiejne samt god afstand blandt lærere og elever.

Desuden skal eleverne deles op i grupper for maksimalt 30 personer, og de skal helst kun færdes i deres egne grupper i både undervisningen og i fritiden.

Men alt det er de villige til at gøre for at få efterskolelivet til at fortsætte.

- Hvis det er det, der skal til for at holde skolen åben, så er vi da også villige til det, siger Aske Mortensen, der også går på Blidstrup Efterskole.

Elever og ansatte fik også besked på, at de skulle testes to gange ugentligt, men det er nu blevet strammet yderligere, således at eleverne skal testes mindst hver tredje dag.

Og det skaber logistiske problemer for skolen.

- Vi kan ikke opfylde det krav, der kommer, med de aftaler vi har lavet med Falck i den her uge og i næste uge. Det her har vi jo ikke planlagt efter i første omgang, siger Kristen Gubi Glintborg, der er forstander på Blidstrup Efterskole.

Reglerne skaber forvirring

Fordi skolen først lavede aftaler baseret på reglerne, de fik i første omgang, er de altså nødt til at bryde dem nu.

En anden anbefaling, der skaber frustration hos forstanderen, er de to meters afstand mellem elever, der ikke er i samme gruppe.

- Vi laver efterskole, hvor vi lever sammen, og det kan vi jo ikke efterleve til punkt og prikke. Så man går med den her dårlige samvittighed, siger Kristen Gubi Glintborg til TV MIDTVEST.

Og det er ikke kun på Blidstrup Efterskole, at der er problemer med at forstå og leve op til de mange nye regler.

Ifølge Efterskoleforeningen har de nemlig skabt forvirring på mange af de genåbnede efterskoler - ikke mindst kravet om test hver tredje dag.

- Det kan regionerne, som jo er ansvarlige for testene på efterskolerne i området, ikke honorere, så der er vi gået til myndighederne og har bedt dem om at kigge på den her igen, og det har de valgt at gøre, siger Torben Vind Rasmussen, der er formand for Efterskoleforeningen.

I en mail, hvor TV MIDTVEST har forhold Undervisningsministeriet til problematikken, skriver de således:

- Kravet om test med 72 timers intervaller er lavet for at give en større sikkerhed for, at smitten opdages i tide. Der kan imidlertid være nogle særlige forhold på for eksempel efterskoler, hvor eleverne er på skolen i weekenden og ikke har kontakt med det omkringliggende samfund. Ministeriet er opmærksom på problematikken og er i dialog med sektoren og sundhedsmyndighederne om mulige løsninger.

Logistikken er dog stadig de voksnes problem, for uanset hvordan reglerne ender med at blive, er eleverne villige til at gøre det meste for at få det sidste ud af året.

- Jeg synes ikke, det er så slemt. Jeg er bare glad for, at vi er kommet tilbage, siger Laura Tang.