Efter TV 2-dokumentar: Anne opfordrer os alle til at se mere på det indre

Anne Veje Søndergaard har valgt at dele sin fortælling om, hvordan det har været at vokse op med et udseende, der ikke er som alle andres.

Her til aften kunne hele Danmark følge med i Anne Veje Søndergaards barske forløb med den medfødte sygdom Crouzon syndrom i TV 2-dokumentaren 'Annes nye ansigt'. 

I sit 22 år lange liv har Anne Veje Søndergaard fra Mors været igennem ti operationer, fordi hendes ansigt ikke vokser, som det skal. 

Det har været en lang og smertefuld rejse, som er blevet fulgt af et tv-hold fra TV MIDTVEST. 

Og det er en vild oplevelse at skulle dele den, fortæller Anne Veje Søndergaard. 

- Jeg har ondt i maven, fordi det er min historie. Nu kommer den ud til hele Danmark. Det er lidt overvældende, siger hun.  

Se hvordan Anne Veje Søndergaards ansigt har ændret sig operation efter operation. 

Efter at have set dokumentaren sidder Anne Veje Søndergaard med et håb om, at folk vil tænke sig rigtig godt om, hvis de møder nogen, der ser anderledes ud. 

- Jeg håber, at de kommer til at tænke lidt over, hvad det er, de siger til folk. Man skal ikke dømme folk på deres udseende. Man skal give dem en chance og se, hvordan de er indeni, siger Anne Veje Søndergaard.

Mobbet med sit udseende

For det er ikke kun de mange operationer, der har været en kamp for Anne Veje Søndergaard. Hendes anderledes udseende har betydet, at hun igennem hele sin barndom er blevet mobbet.

- Jeg blev mobbet rigtig meget med mit udseende. Jeg fik at vide, at jeg var dum. De sagde, jeg så grim ud, fordi jeg overhovedet ikke lignede dem, jeg gik i klasse med.

- Jeg ville ikke kunne holde livet ud, hvis jeg skulle blive ved med at få sådan noget at vide, fortæller Anne Veje Søndergaard i TV 2-dokumentaren. 

Anne Veje Søndergaard ser på barndomsbilleder med sine forældre. Det er ikke alle minderne, der er gode. 
Anne Veje Søndergaard ser på barndomsbilleder med sine forældre. Det er ikke alle minderne, der er gode. 
Foto: TV MIDTVEST

Mobningen fik konsekvenser. Anne Veje Søndergaard endte med at lukke sig meget inde i sig selv. 

I dag har Anne Veje Søndergaard det godt. Hun bor på Elmelund i Thisted, der er et bo- og udviklingssted for sentudviklede unge, sammen med sin kæreste. 

De mange sygehusophold og mobningen betyder, at hun i dag har brug for lidt ekstra støtte i hverdagen.

Ingen er perfekte

Anne Veje Søndergaards far, Uffe Søndergaard, er enig med datteren i, at vi alle skal være bedre til at håndtere forskelligheder. 

- Jeg håber, at folk vil lade være med at være så dømmende, for der er ingen mennesker, der er perfekte. Kig nu på det indre, i stedet for på det ydre, siger han.

Anne Veje Søndergaard med sin kæreste Rasmus. 
Anne Veje Søndergaard med sin kæreste Rasmus. 
Foto: TV MIDTVEST

Det har været en lang og barsk kamp for Anne Veje Søndergaard at nå dertil, hvor hun er i dag. Nu er kampen delt med Danmark, og Anne Veje Søndergaard er glad for, at hun har medvirket i dokumentaren.  

- Der har været mange op- og nedture, og der har været mange grin og tårer, men det har været en god proces for mig, siger hun.

Du kan se eller gense dokumentaren 'Annes nye ansigt' på TV 2 Play.

Du kan også læse historien i webdokken '10 smertefulde operationer har givet Anne et nyt ansigt'. 

TV MIDTVEST har lavet flere programmer om Anne Veje Søndergaard, som du kan se gratis på tvmidtvest.dk eller i vores app TV MIDTVEST Play. 

Indslag om, hvordan dokumentaren er blevet til. 

Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Samfund.