Brand i gammelt savværk var så varm, at nabobygningens ruder revnede

I morges gik der ild i et tidligere savværk i Flade på Mors. Bygningen er brændt fuldstændigt ned.

Sådan så det ud, da brandvæsnet ankom til savværket.
Sådan så det ud, da brandvæsnet ankom til savværket.
Foto: Privatfoto

Da beredskabet i morges blev kaldt ud til en brand i et fyrrum, forstod de først, hvor stor branden var, da de så røgsøjlen.

- Vi kunne allerede på mere end ti kilometers afstand se, at det måske var lidt mere end et fyrrum, fortæller indsatsleder for Nordjyllands Beredskab, Mogens Hansen.

Branden i Flade på Mors var startet i en bygning, der tidligere var et savværk, men som i dag er beboelse. Da beredskabet kom frem, blev de mødt af store flammer.

- Da vi så kommer herud, der oplever vi en røggaseksplosion. Der sker simpelthen en overtænding, og der står flammer måske 100 meter op i luft i en paddehattesky, siger indsatslederen.

Det gamle savværk i Flade er totalt udbrændt.
Det gamle savværk i Flade er totalt udbrændt.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Ekstremt varm

Der skulle i alt 20 brandfolk til at slukke den voldsomme brand, der blandt var fodret af 20 tons savsmuld fra fyrrummet.

- Det er, fordi der er så mange brandbare materialer inde i bygningen. De afgiver simpelthen så mange brandbare gasser. Det var simpelthen så varmt ovre ved nabobygningerne, at vinduerne revnede derovre, og udhænget var begyndt at brænde, siger Mogens Hansen.

Nu er de fleste brandfolk dog kørt igen. Nogle bliver dog på stedet for at efterslukke. Derefter skal politiet undersøge brandårsagen.

Else Steffensen har tidligere boet i bygningen.
Else Steffensen har tidligere boet i bygningen.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Tidligere beboer så på

De store flammer tiltrak opmærksomhed fra folk i lokalsamfundet, der på afstand så beredskabet arbejde. En af dem havde det ekstra mærkeligt med at se bygningen brænde.

Else Steffensen har boet i bygningen med sin mand i 30 år, indtil hun flyttede i 1997.

- Vi valgte selv at flytte derfra, men det er alligevel mærkeligt at se, at ens hjem gennem så mange år er brændt. Og det er fuldstændigt væk, siger hun og fortsætter:

- Det er uhyggeligt, synes jeg, at det kan gå så stærkt.

Det var en nuværende beboer i bygningen, der ringede og anmeldte branden på Torvegade, men indsatslederen forsikrer om, at vedkommende ikke er kommet til skade.

 

Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien 112.