Turistbranchen: Sænk momsen

Turistbranchen råber vagt i gevær over for politikerne. De vil have momsdifferentiering for at holde på turisterne. Ellers tror de, at danmarks tredje største eksporterhverv går en sort fremtid i møde.

Selvom den danske sommer har budt på forrygende vejr, så er det ikke alle steder, det går lige godt med besøgstallet, når det kommer til turister.

Hos Jesperhus Feriepark på Mors har de haft færre gæster end sidste år.

- Vi har forhørt os rundt i branchen, og vi kan helt klart mærke, at der i vores område her i Nordjylland mangler overnattende gæster, siger Jesper Overgaard, der er administrerende direktør i Jesperhus Feriepark.

Årsagen skal finde i prisen: Det er for dyrt i Danmark.

- Familien Danmark er blevet mere prisbevidste, og de vælger i højere grad Sydeuropa. Især Tyskland i langt højere grad, end de nogensinde har gjort, siger Jesper Overgaard til TV Midtvest.

Politikere skal løse problemet

I Tyskland har man sænket momsen på turismebranchen, og det håber Jesper Overgaard, at de danske politikere vil skele til.

- Det eneste, man kan gøre, er, at man kan skabe nogle betingelser, så vi kan sænke vores priser, siger Jesper Overgaard.

Camilla Dvinge ejer en håndfuld campingpladser i Danmark. De har haft en rigtig god sæson på grund af det gode vejr, men hun frygter også for fremtiden for det danske turisterhverv, hvis ikke der kommer ændringer fra politikerne.

- I både Tyskland, Holland og Sverige har man for eksempel en moms på otte til tolv procent på overnatning, så har vi en moms på 25 procent, og det vil sige, at vi altid er dyrere. Så kan man jo stille sig spørgsmålet på et eller andet tidspunkt: Er vi så stadig så meget bedre, siger Camilla Dvinge.

Momsen kan ikke ændres

Turismebranchen er Danmarks tredje største eksporterhverv. På trods af det vil formanden for folketingets vækst- og eksportudvalg, Karin Gaardsted (S) ikke momsdifferentiere.

- Det vil betyde, at vi skal skære ned på velfærd til syge, ældre og gamle for at tyskere og nordmænd skal kunne holde billigere ferie, siger Karin Gaardsted.

Se mere om historien i vores nyheder kl. 19.30

02:33 Luk video