Teatre risikerer milliondyrt lampeskift efter nye EU-regler

Nye EU-regler kan give flere midt- og vestjyske teatre en ekstra regning. Blandt andet i Nykøbing, hvor en million er på spil.

Limfjordsteatret i Nykøbing risikerer at skulle have den store pengepung frem. For et nyt EU-regulativ om lys betyder, at teatrets gamle lamper muligvis skal skiftes ud. I hvert fald lægger regelændringen op til, at Mors-teatret skal bruge minimum én million på at skifte lamperne ud med nyt udstyr.

- Jeg er ret bekymret, for hvis vi skal til at have det hele ind i vores budgetter på nuværende tidspunkt for at skifte hele vores lampepakning ud; det kan vi ikke, siger teaterchef Gitta Malling.

Og det er både lyset i direkte og overført betydning, der står for skud. For det kan også påvirke den kunstneriske bevægelighed.

Teaterchef Gitta Malling nyder Limfjordsteatrets nuværende lys. Snart skal det måske skiftes ud.
Teaterchef Gitta Malling nyder Limfjordsteatrets nuværende lys. Snart skal det måske skiftes ud.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Moderne lamper kan ikke det samme

Både på Limfjordsteatret i Nykøbing og teatret, Carte Blanche, i Viborg er der enighed om, at de moderne LED-lamper ikke kan det samme, som de gode gamle lamper kan.

- Hvis de pludselig bliver skrevet ud, er der rigtig mange af de scener, som vi laver nu, vi ikke ville kunne gøre med den teknologi, der er i dag, siger Karsten Nisbeth, der er scenemester ved Carte Blanche.

Det er blandt andet det svage lys på små scener, der kræver de gamle spot-lamper.

- Hvis der ikke kommer det, og det træder i kraft så hurtigt, som der lægges op til, så kommer vil til at lave rigtig meget sort teater, for så er der ingen lamper, der kan leve op til kravene, siger Kim Fast, som er teknisk chef på Limfjordteatret.

EU-politikere er skeptiske

Slå koldt vand i blodet, siger to danske medlemmer af Europa-Parlamentet om Europa-Kommissionens regelstramning, hvor energisparepærer bliver et krav på scenerne som i resten af samfundet.

- Særligt på de helt små scener, hvor man måske ikke har kæmpebudgetter til at gå ud og købe nye lyskilder, vil jeg nok opfordre til, at man tager det lidt med ro og ser, om det her ikke bliver modereret inden 2020. Man skal i hvert fald ikke fare ud og købe LED-lamper i morgen, siger Dansk Folkepartis Anders Vistisen, som bakkes op af Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU:

- Det nytter ikke noget at lave noget lovgivning, som tvinger teatret i at skulle bruge så voldsomt mange penge på så kort tid, mener hun.

Både Limfjordsteatret og Team Teatret i Herning har skrevet under på en fælles europæisk protest mod de planlagte regelændringer.

Bliver EU-forslaget gennemført, vil ændringerne træde i kraft fra 2020.

Nye EU-regler for scenelys kan komme til at koste de midt og vestjyske egnsteatre dyrt.