Søstjerneeventyr søsat i Limfjorden

Et større erhvervseventyr, der skal lave søstjerner om til husdyrfoder bliver nu søsat i og omkring Limfjorden.

I årtier har søstjernerne været muslingefiskernes værste fjende, men nu ser det fem-armede rovdyr ud til at blive fiskernes bedste ven.

EU-kommissionen har netop givet lov til produktionen af fiskemel, og nu står muslingeerhvervet klar med planer og fangstmetoder, som skal gøre søstjernerne til en lukrativ forretning.

- Søstjernerne skal rigtig gerne blive lavet til noget godt mel, som kan komme ud til folk, der har høns eller grise, siger Viggo Kjølhede, der er formand for foreningen Muslingeerhvervet.

Prøvefiskeriet efter søstjernerne har været i gang i flere år, og der er nok af dem. De store mængder ser ud til at blive guld værd for muslingefiskerne.

- Kan vi nu tjene en dagsløn på søstjernerne, og der så samtidig bliver en masse skaldyr tilbage bagefter, så bliver der jo en god forretning ud af det, siger Karl Møller Bekhøj, der er muslingefisker i Nykøbing.

Produktionsplanerne er på plads

Målet for den fremtidige produktion af søstjerne-mel i Nykøbing er også på plads. En ny fabrik til produktionen af fiskemel er på vej, og det giver flere arbejdspladser i landsdelen.

- For fiskeriet betyder det jo også flere arbejdspladser - både for fiskerne, men også for de folk, som laver redskaber til fiskerne, siger Viggo Kjølhede.

Derudover er der også en miljømæssig gevinst i de nye planer, når søstjernerne fanges i stedet for at rådne op på bunden af Limfjorden.

- Når vi har en rigtig varm sommer, er søstjernerne det første, der dør, og de ligger ovenpå muslingerne. Det kræver ilt, når de dør, og så kvæler det muslingerne, siger Viggo Kjølhede.

Muslingeerhvervet forventer at starte en foreløbig produktion af fiskemel i begyndelsen af 2017.

EU-kommisionen blåstempler innovativt projekt, der skal lave søstjerner fra Limfjorden om til husdyrfoder.

 


Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Erhverv.