Slut med katte på plejehjem: De ældre er mere urolige

Efter et plejehjem har fået fjernet husets katte på grund af hygiejne, er de ældre blevet mere urolige.

På plejehjemmet Rolstruplund på Mors har det nu fået konsekvenser, at husets katte er blevet fjernet. Kattene skabte ro hos beboerne, og de ældre mangler dem nu i hverdagen.

- Jeg savner dem da. Det, tror jeg, mange gør. Der kommer jo ikke så mange gæster, så de var gode at få tiden til at gå med, siger 87-årige Grethe Hummel, der har haft stor glæde af kattene på plejehjemmet.

- Flere af de demente har haft rigtig stor glæde af kattene, som kunne give dem ro, så de ikke fik uro og vandren. Efter kattene er væk, så er der flere af vores beboere, som får sådan en motorisk uro, fordi de ikke kan finde den ro, en kat kan give dem, siger Gerda Tybirk, der er leder på Rolstruplund.

quoteEfter kattene er væk, så er der flere af vores beboere, som får sådan en motorisk uro, fordi de ikke kan finde den ro, en kat kan give dem

Gerda Tybirk, leder på Rolstruplund

En træls sag

Kattene kom til plejehjemmet sidste sommer. Men Fødevarestyrelsen har besluttet, at kattene skulle fjernes, fordi de var for uhygiejniske til at gå rundt i plejehjemmets køkkenområde. 

- De må gerne have katte på plejehjemmet. De må meget gerne have katte på deres værelser. Det her er et spørgsmål om køkkenhygiejne, og det er sådan, at kattene kan overføre nogle sygdomme, som vi ikke gerne vil have i maden. Så derfor kan de ikke komme i køkkenet. 

Formanden for socialudvalget på Mors synes, det er en træls sag. 

- Vi føler egentlig nok lidt, at det har været en lidt emsig person, der har været fra fødevarestyrelsen og sige, at vi ikke må have katte dernede længere. For vi har jo også haft kontrol fra fødevarestyrelsen tidligere, mens vi har haft kattene, hvor tingene er blevet godkendt, siger Henning Sørensen

Selvom kattene nu er væk, har de genskabt mange gode minder. 

- Vi havde jo dyr derhjemme. Jeg er fra en landejendom, hvor vi havde dyr, både køer og heste og sådan noget, og der var også katte. Så det kunne godt føles lidt som hjem, da der var katte her, siger Grethe Hummel.