Skulle bare have et par børn: Nu er de forældre til 11

Gitte og Jesper Bramstrup skulle egentlig bare have et par børn, men nu har de 11 børn i familien, og de afviser ikke nummer 12.

Der er en, der er to, der er tre... Der er 11 børn, der vrimler ud af bussen. Otte piger og tre drenge i alderen et til 20 år. De er søskende, har den samme far og mor og bor i det samme hus på Vestmors.

- Det var ikke noget vi planlagde fra begyndelsen, at vi skulle være så stor en familie. Vi skulle bare have et par børn, det var så fint, men så har det bare lige så stille ændret sig. Hvorfor ikke få en mere, og så har det taget den ene med den anden, fortæller Gitte Bramstrup, mor til 11.

Med til historien hører, at far Jesper som ung klart meldte ud, at han slet ikke ville have børn. Men det er gået over.

- Det er dejligt, de alle sammen er velskabte og at de fungerer godt sammen. Hvis vi havde fået to-tre børn, der skændtes hele tiden, så tror jeg heller ikke, vi havde fået flere. Det er fordi, det er gået så godt med dem, vi har, at vi har fået flere og flere, forklarer Jesper Bramstrup Christensen.

Han er pedel på Øster Jølby Friskole. Her går fire af børnene i skole, to er på gymnasiet, en er i kokkelære, og de fire mindste bliver passet hjemme hos mor. Hun er uddannet erhvervsøkonom og har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved told og skat, men det er en hel del børn siden.

- Det er jo altid et valg, man skal gøre sig, det der med at arbejde og have en karriere og børn. Selvfølgelig savner jeg også på en måde at arbejde, men savnet over at skulle være væk fra mine børn hver dag ville være højere, så det er egentligt ikke så svært, når det kommer til stykket, understreger Gitte Gramstrup. 

Der er altid trangt ved bordet, når der skal spises i familien.
Der er altid trangt ved bordet, når der skal spises i familien.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

I programmet ”Familiekabalen” i aften på TV MIDTVEST tager familien seerne med indenfor i deres hus på Vestmors, som de selv er i gang med at renovere og ombygge med blandt andet syv børneværelser

I køkkenet er der industriovn, to store køleskabe, og en røremaskine, der både kan tage 10 og 40 liter. Det er dyrt at være så mange, så tilbudsaviserne bliver nærlæst.

- Hver mandag er der tilbud på mælk i brugsen. Så henter vi 45 liter, for det er den mængde, vi bruger på en uge. Der bliver også spist mellem otte og ti rugbrød om ugen. Vi prøver at være kreative, så vi kan få pengene til at række så langt som muligt, fortæller forældrene.

De to teenagepiger, Julie og Isabella på 15 og 16, føler ikke, at der er mangel på opmærksomhed, når de er så mange.

- Vi får den hjælp, vi har brug for, og når det bliver aften, og de små er blevet puttet, så har vores forældre tid til at sidde sammen med os i sofaen og snakke og hygge. I vores familie er der altid nogen, man kan være sammen med, og der er altid nogen, man kan snakke med.  Det er ikke så kedeligt her hos os, smiler de to piger.

Måske får de flere små søskende.

- Det ved vi ikke endnu. Hvis nummer 12 kommer, så kommer der en, siger far, og mor supplerer:

- Nu får vi se. Det er en beslutning, Jesper og jeg træffer. 

Se Familiekabalens andet afsnit, hvor vi snakker med en kvinde, der blev steriliseret som 27-årig, og hendes diametrale modsætning i et par, der har 11 børn.