Postfejl redder bankfolk fra retssag

En stor ankesag om kursmanipulation må opgives, da anken blev sendt for sent fra Bagmandspolitiet. Det redder blandt andet den tidligere direktør for Morsø Sparekasse Jørn Balch Christensen.

Ankesag om kursmanipulation må opgives, da anken blev sendt en dag for sent fra Bagmandspolitiet.

Syv ledende bankansatte slipper for en tur i landsretten for alvorlig økonomisk kriminalitet, der kunne have kostet dem en tur i fængsel.

Glemte breve hos Bagmandspolitiet redder dem, oplyser Vestre Landsret på sin hjemmeside.

Retten i Hjørring frifandt 1. juli de syv topfolk fra Ebh Bank, Sparekassen Kronjylland og Morsø Sparekasse for alvorlig økonomisk kriminalitet, og dommen blev anket af Statsadvokaten for særlig økonomisk og international kriminalitet (Bagmandspolitiet).

Men anken var ikke sendt rettidigt, slår landsretten fast. Breve med besked om anken til de tiltale skulle være sendt 15. juli, men blev af lidt uklare omstændigheder først sendt 16. juli - altså en dag for sent.

- Det forhold, at genparterne blev sendt per mail til forsvarerne den 15. juli 2015 og af politiet blev afleveret til de tiltalte den 16. juli 2015, kan ikke indebære en fravigelse af kravet om, at brevene skal være sendt den 15. juli 2015, skriver landsretten.

Ifølge medarbejderne hos statsadvokaten var brevene til de tiltalte gjort klar til afsendelse den 15. juli 2015 omkring klokken 14 og lagt i statsadvokaturens postrum.

Herfra er det usikkert, hvad der er sket. men brevene blev kom altså ikke af sted til tiden.

Sagen kort

Den tidligere direktør i Morsø Sparekasse, Jørn Balch Christensen, og syv andre fra bankverdenen var tiltalt for at have begået økonomisk kriminalitet i form af kursmanipulation for i alt 10,5 mio. kroner. De risikerede op til fire års fængsel.

Foruden Jørn Balch Christensen var tidligere direktører og medarbejdere fra EBH Bank og Sparekassen Kronjylland tiltalt i sagen, hvor de ifølge Bagmandspolitiet skulle have opnået et samlet udbytte på 6,9 mio. kroner.

Sag på vej i over fem år

Anklageskriftet rummede syv forhold vedrørende handel med ejendomsobligationer og Vestjysk Bank aktier i 2008. Her skulle de tiltalte ved brug af familiemedlemmer som stråmænd have handlet obligationer og efterfølgende solgt dem videre til blandt andet Morsø Sparekasse Fonden til kunstigt høje priser.

Bagmandspolitiet har brugt over fem år til at forberede sagen, som blandt andet består af over 23.000 båndede telefonsamtaler, som blev beslaglagt på en computer hos en tidligere EBH-medarbejder.

Alle otte tiltalte nægtede sig skyldige i retssagen.

 

/ritzau/

 


Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Erhverv.